Romanul original "Alice în Ţara Minunilor" cuprindea un capitol suplimentar

Romanul original "Alice în Ţara Minunilor", de Lewis Carroll, publicat în 1865, a fost scurtat cu un capitol, după ce ilustratorul său a refuzat să deseneze o "muscă purtând perucă", eroina principală a fragmentului în cauză, se arată într-o scrisoare scoasă la licitaţie la Londra.

2938 afișări
Imaginea articolului Romanul original "Alice în Ţara Minunilor" cuprindea un capitol suplimentar

Romanul original "Alice în Ţara Minunilor" cuprindea un capitol suplimentar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu vreau să mă consideraţi brutal, însă mă văd obligat să vă spun că acel capitol despre muscă nu mă interesează absolut deloc şi... nu mă imaginez ilustrându-l", scria, în secolul al XIX-lea, Sir John Tenniel, ilustratorul cărţii.

"Nu pot să nu mă gândesc că aceasta ar fi ocazia ideală de a scurta cartea, dacă doriţi acest lucru", adăuga ilustratorul volumului, într-o scrisoare scoasă la licitaţie, joi, de casa Bloomsbury, pentru un preţ estimat de specialişti la 15.000 - 20.000 de lire sterline (18.000 - 24.000 de euro).

Charles Lutwidge Dodgson, cunoscut sub pseudonimul Lewis Carroll, era pe atunci mult mai puţin cunoscut decât ilustratorul volumului şi a acceptat imediat sugestia acestuia.

În acest fel, această "muscă purtând perucă" nu şi-a luat niciodată zborul.

Romanul "Alice în Ţara Minunilor" spune povestea unei fetiţe, Alice, care, după ce cade în vizuina unui iepure, intră într-un univers fantastic, populat de creaturi ciudate şi antropomorfe. Povestea sfidează de multe ori principiile logicii, într-o manieră care i-a atras o imensă popularitate atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor. Considerată unul dintre cele mai bune texte aparţinând "literaturii absurdului", romanul "Alice în Ţara Minunilor" a avut o influenţă imensă asupra curentului fantastic din literatură.

Cea mai recentă ecranizare a romanului, lungmetrajul animat 3D "Alice în Ţara Minunilor", în regia lui Tim Burton, lansat în martie, a devenit al şaselea film din istorie care a depăşit un miliard de dolari din încasările obţinute pe plan mondial. Filmul "Alice în Ţara Minunilor" este o reinterpretare gotică a celebrei poveşti a lui Lewis Caroll.

În film, Alice, care acum a crescut, se reîntoarce în Ţara Minunilor. Din distribuţie fac parte doi actori fetiş ai lui Tim Burton, Johnny Depp, în rolul Pălărierului Nebun, şi Helena Bonham Carter, soţia regizorului, în rolul Reginei de Cupă, dar şi Mia Wasikowska (Alice) şi Anne Hathaway (Regina Albă).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici