Sâmbătă, la NexT 2012: Proiecţii şi jocuri pentru copii, premiere naţionale şi filmele câştigătoare - VIDEO

Festivalul NexT 2012 îşi aşteaptă în weekend spectatorii cu programe diverse, pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, la Cinema Scala, Cinema Studio şi Café Verona Cărtureşti din Capitală, sâmbătă fiind programată şi gala de premiere a evenimentului, informează organizatorii.

187 afișări
Imaginea articolului Sâmbătă, la NexT 2012: Proiecţii şi jocuri pentru copii, premiere naţionale şi filmele câştigătoare - VIDEO

Sâmbătă, la NexT 2012: Proiecţii şi jocuri pentru copii, premiere naţionale şi filmele câştigătoare - VIDEO

În ultima zi de seminarii la Café Verona Cărtureşti, începând cu ora 10.00, invitaţii străini Hanna Sohlberg (membru în juriul NexT 2012, directoarea Festivalului Pixel din Suedia), Jean Charles Mille (fondator Premium Films, Paris) şi Simon Perry (preşedinte al Ateliers du Cinèma Européen, Paris) vor discuta despre noile mijloace de distribuţie de film şi despre fenomenul pirateriei.

De la ora 12.00, seminariile NexT continuă cu prezentarea programului MEDIA despre modalităţile de finanţare ale filmelor independente. Prezentarea, susţinută de Valentina Miu, va fi completată de un studiu de caz realizat de regizorul Tudor Giurgiu.

Seminariile celei de-a şasea ediţii a festivalului se vor încheia cu prezentarea organizaţiei britanice Cinephilia Services, ce va lansa la NexT proiectul Free Reel România. Programul se va desfăşura în vara acestui an, în parteneriat cu diferite ONG-uri româneşti, şi vizează comunităţile rurale din România care au acces redus sau inexistent la cinematografe.

În cadrul Free Reel România vor avea loc seminarii pe teme de cinema, iar participanţii vor realiza o serie de scurtmetraje.

Producţiile vor fi difuzate ulterior la diverse festivaluri din Marea Britanie şi România, iar cel mai implicat participant în realizarea acestora va avea şansa de a primi o bursă de 20 de săptămâni la Brighton Film School Central din Marea Britanie.

Seminariile NexT 2012 au fost prezentate de JTI.

Primul program al zilei de sâmbătă, NexT Kids - prezentat de Cartoon Network -, va umple cinematograful Studio cu veselie şi culoare. De la ora 11.00, NexT Kids le promite copiilor, părinţilor şi bunicilor o evadare într-o lume fermecată, ca-n poveşti. Programul NexT Kids, dedicat copiilor cu vârste între 5 şi 12 ani, este alcătuit dintr-o proiecţie de filme scurte pentru copii şi o serie de activităţi pentru cei mici create de invitaţii speciali - regizorii Cristina Iliescu, Stanca Radu şi Nikolaus Eckhard, actriţa Raluca Răcean Gorgos, şi Dr. Ilinca Cioculescu.

Partenerul programului, Cartoon Network, i-a invitat la NexT Kids pe "curajosul" Scooby-Doo, dar şi pe cele mai noi şi mai haioase personaje din "Uimitoarea lume a lui Gumball" - Gumball şi Darwin în persoană. Jocuri pentru dezvoltarea atenţiei şi a spiritului de echipă, provocări amuzante şi multe premii îi aşteaptă pe cei mici la activităţile Cartoon Network.

Programul de sâmbătă va continua la Cinema Studio, după reluarea programului IV de competiţie, cu proiecţia specială a filmului "California Dreamin' (Nesfârşit)" (regia: Cristian Nemescu, sound concept: Andrei Toncu), de la ora 16.45. Filmul a câştigat o serie de premii importante, printre care trofeul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes, şi a fost prezentat în numeroase festivaluri.

De la ora 20.00 va fi proiectat în reluare lungmetrajul indie "Littlerock" (r. Mike Ott), câştigător al premiului publicului la AFI Fest în 2010 şi prezentat anul acesta la NexT în secţiunea Şi ei au fost NexT Generation.

Pentru că nu numai spectatorii îşi doresc să revină an de an la NexT, ci şi foştii invitaţi, secţiunea Festival Friends - prezentată de HBO - va proiecta, în cadrul a două programe, scurtmetraje realizate de prieteni vechi ai festivalului, la Cinema Scala, de la ora 13.00, respectiv 16.00.

Dedicate în mod special filmelor realizate de apropiaţii Societăţii Culturale NexT, proiecţiile Festival Friends vor cuprinde nu numai filme ale unor regizori deja cunoscuţi publicului, precum Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Nash Edgerton, Iulia Rugină şi Stanca Radu, ci şi scurtmetraje realizate de adolescenţi. Anul acesta, Festival Friends va prezenta şi scurtmetraje realizate de liceeni pasionaţi de cinema şi pe care NexT doreşte să îi sprijine în demersul lor, cu speranţa că la ediţiile viitoare vor ajunge să facă parte din competiţie. După fiecare dintre proiecţiile Festival Friends va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu realizatorii filmelor.

Gala de închidere a celei de-a şasea ediţii a festivalului va avea loc la Cinema Scala, sâmbătă, începând cu ora 19.30, şi va dezvălui marii câştigători ai premiilor NexT din acest an. Publicul NexT va putea viziona filmele premiate de la ora 20.30.

Cele 27 de titluri din competiţie au concurat pentru trofeul NexT, oferit de Institutul Cultural Român şi Kodak CineLabs România, premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie, oferit de Institutul Cultural Român, premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră, oferit de Institutul Cultural Român, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Abis Studio, premiul publicului, oferit de Societatea Culturală NexT, şi premiul publicului pentru film românesc, oferit de Cocor Media Channel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici