Sarkozy acţionează în justiţie o editură care vinde păpuşi voodoo cu imaginea sa

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy va acţiona în justiţie vineri o editură, cerând retragerea de la vânzare a unor păpuşi voodoo cu imaginea sa, comercializate pe Internet de 15 zile, au declarat joi surse din cadrul tribunalului din Paris.

222 afișări
Imaginea articolului Sarkozy acţionează în justiţie o editură care vinde păpuşi voodoo cu imaginea sa

Sarkozy acţionează în justiţie o editură care vinde păpuşi voodoo cu imaginea sa (Imagine: Mediafax/AFP)

La 16 octombrie, avocatul lui Sarkozy, Thierry Herzog, a transmis un mesaj companiei K&B cerând retragerea acestor păpuşi de la vânzare. Întrucât nu a avut câştig de cauză, liderul francez a decis să sesizeze justiţia pentru "încălcarea dreptului la imagine" şi cere "încetarea comercializării păpuşii".

Compania a apreciat solicitarea de retragere de la vânzare drept "total disproporţionată, având în vedere aspectul ludic şi umoristic al manualului", potrivit unui comunicat oficial.

Pe lângă un manual care conţine o biografie umoristică a preşedintelui, pe păpuşile care îl reprezintă pe Sarkozy figurează inscripţii care fac referire la episoade sau formule controversate din cadrul parcursului său politic. Printre aceste şi un leitmotiv al campaniei sale "Muncind mai mult, câştigăm mai mult", care este ridiculizat de criticii săi în contextul creşterii şomajului în Franţa.

Păpuşile care o reprezintă pe Segolene Royal sunt marcate cu "Trăiască Quebecul liber" sau "Justiţie chineză", aluzie la declaraţiile controversate ale socialistei referitor la "suveranitatea" provinciei canadiene sau "promptitidinea" justiţiei chineze.

Sarkozy acuză compania că "a distribuit, fără acordul său şi în scopuri comerciale, o păpuşă voodoo cu imaginea sa".

Potrivit avocatului lui Sarkozy, această practică "nu contribuie la existenţa libertăţii de expresie" şi "nu este justificată de nici un motiv legitim de informare a publicului".

Primul şef de stat fracez care se adresează justiţiei pentru ceea ce consideră drept atentate asupra imaginii sale, Sarkozy a depus săptămâna trecută plângere pentru "defăimare calomnioasă", după publicarea unor fragmente din agenda personală a unui fost oficial al serviciilor de informaţii, conţinând afirmaţii referitoare la viaţa sa privată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici