Scarlett Johansson a dat în judecată un scriitor din Franţa, care îi foloseşte numele într-un roman

Actriţa Scarlett Johansson l-a dat în judecată pe scriitorul francez Grégoire Delacourt şi cere despăgubiri de 50.000 de euro, motivând că romanul acestuia "La premiere chose qu'on regarde" conţine informaţii false despre viaţa ei personală, conform guardian.com.

151 afișări
Imaginea articolului Scarlett Johansson a dat în judecată un scriitor din Franţa, care îi foloseşte numele într-un roman

Scarlett Johansson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Romanul "La premiere chose qu'on regarde" ("Primul lucru pe care îl privim"), de cunoscutul scriitor francez Grégoire Delacourt, spune povestea unui top-model francez care seamănă atât de mult cu Scarlett Johansson, încât principalul personaj masculin din carte o confundă cu actriţa americană. În roman, top-modelul trece printr-o serie de peripeţii ca "dublura" fără de voie a lui Scarlett Johansson până ce, în cele din urmă, identitatea acesteia este dezvăluită şi personajul feminin moare într-un accident de maşină.

Între timp, cartea, care nu a fost tradusă încă în limba engleză, a devenit bestseller în Franţa, iar Scarlett Johansson nu este deloc încântată de această operă literară.

Romanul constituie o "exploatare frauduloasă şi ilegală a numelui său, a reputaţiei şi a imaginii sale şi conţine afirmaţii defăimătoare despre viaţa ei privată", a declarat Vincent Toledano, avocatul actriţei, pentru publicaţia Le Figaro. Toledano încearcă, de asemenea, să împiedice traducerea şi adaptarea cinematografică a romanului.

Procesul a început la Paris miercuri după-amiază, deşi Johansson şi Delacourt nu au fost de faţă.

Grégoire Delacourt a explicat, pe de altă parte, că a ales să facă referire la Johansson în roman deoarece este "arhetipul frumuseţii în zilele noastre. Am scris o lucrare de ficţiune. Personajul meu nu este Scarlett Johansson."

Delacourt a devenit unul dintre cei mai îndrăgiţi autori din Franţa. Romanul său anterior, "La liste de mes envies" ("Lista dorinţelor mele", apărut în limba română la Editura Spandugino) a fost tradus în 47 de limbi străine şi va fi transpus într-un film. Romancierul francez a spus că a rămas "fără grai" când a aflat că a fost dat în judecată de Scarlett Johansson.

"Am crezut că mă contactează ca să mă invite la o cafea. Nu am scris un roman despre o celebritate. Am scris o poveste de dragoste autentică şi un omagiu adus frumuseţii feminine, mai ales frumuseţii interioare. (...) Sunt stupefiat, mai ales că nici nu sunt sigur că a citit romanul, dat fiind că nu a fost încă tradus (în limba engleză, n.r.)", a afirmat Delacourt.

Avocata romancierului, Anne Veil, ce reprezintă, de asemenea editura ce a publicat cartea, JC Lattés, a afirmat că acţiunea judecătorească este "cu totul scandaloasă. Este o abordare literară, nu comercială. Ea (Johansson, n.r.) nu a fost folosită ca un produs. Grégoire Delacourt nu este paparazzo, ci scriitor", a afirmat Anne Veil.

Scarlett Johansson s-a remarcat la vârsta de 14 ani, după ce a jucat alături de Robert Redford în filmul "Îmblânzitorul de cai". A colaborat apoi cu unii dintre cei mai talentaţi regizori din industria filmului, precum fraţii Joel şi Ethan Coen, Brian de Palma şi Christopher Nolan. Succesul mondial obţinut de "Rătăciţi printre cuvinte/ Lost in translation", de Sofia Coppola, în 2003, i-a adus premiul BAFTA şi i-a relevat talentul artistic în faţa lumii întregi, ajutând-o să devină apoi "muza" lui Woody Allen, cu care a colaborat la filmele "Match Point", "Bomba zilei/ Scoop" şi "Vicky Cristina Barcelona".

A devenit o actriţă de prim rang la Hollywood, a primit patru nominalizări la Globul de Aur şi a câştigat un premiu Tony pentru evoluţia sa din piesa de pe Broadway "A View from a Bridge". S-a remarcat în pelicule precum "Fata cu cercel de perlă", "Cântec de iubire", "Jurnalul unei dădace" şi "Cealaltă moştenitoare Boleyn". În ultimii ani, actriţa americană a apărut şi în filme de acţiune, interpretând personajul Black Widow din filmele "Răzbunătorii"/"The Avengers", "Iron Man 2" şi "Captain America: The Winter Soldier/ Căpitanul America: Războinicul iernii". În prezent, Scarlett Johansson filmează pentru "Avengers: Age of Ultron" şi va apărea şi în thrillerul "Lucy", regizat de Luc Besson, care va fi lansat pe 8 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici