Scenariştii americani au pus capăt oficial unei greve care a durat peste trei luni

Scenariştii de film şi televiziune americani (WGA) s-au pronunţat, marţi, cu o majoritate zdrobitoare în favoarea încheierii unei costisitoare greve care a durat mai bine de trei luni şi care a dus la întreruperea filmărilor la mai multe lungmetraje şi seriale TV.

1 afișare
Imaginea articolului Scenariştii americani au pus capăt oficial unei greve care a durat peste trei luni

Scenariştii americani au pus capăt oficial unei greve care a durat peste trei luni

"Greva s-a încheiat", a declarat preşedintele filialei de pe coasta de vest a Sindicatului scenariştilor americani (Writers Guild of America, WGA), Patric Verrone, după sesiunile de votare organizate la New York şi Los Angeles. Potrivit acestuia, 92,5% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea încheierii grevei.

Sesiunea de votare a fost organizată la două zile după ce reprezentanţii Sindicatului scenariştilor americani (Writers Guild of America, WGA) au aprobat noul contract încheiat cu producătorii de la Hollywood, care prevede creşteri salariale de 3% pe an.

"Noi, cei din industria divertismentului, ne simţim uşuraţi şi optimişti. Putem începe din nou să muncim", au spus într-un comunicat preşedinţii marilor studiouri de la Hollywood, care fac parte din Sindicatul producătorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP).

Cei aproximativ 12.000 de membri ai WGA au intrat în grevă pe 5 noiembrie, după ce negocierile cu AMPTP, cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor, au eşuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor în ceea ce priveşte difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Aceştia au cerut un procentaj mai mare şi din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD şi extinderea tarifelor sindicale şi a avantajelor sociale asupra reality show-urilor. De cealaltă parte, AMPTP considera că aceste platforme nu sunt deocamdată rentabile.

Pentru a răspunde principalelor revendicări ale scenariştilor, noul contract prevede dublarea tranşei din drepturile de autor care le revine acestora pentru filmele şi serialele vândute pe internet. Dacă producţiile sunt difuzate gratuit pe internet, scenariştii vor primi o sumă fixă de 1.200 de dolari pe an, apoi 2% din totalul veniturilor încasate de distribuitori în cel de-al treilea an.

Pe termen scurt, greva a avut efecte devastatoare asupra industriei americane de divertisment.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici