Scenariştii de la Hollywood se întorc, miercuri, la lucru

Sindicatul scenariştilor americani (WGA) a aprobat, duminică, un acord cu Sindicatul producătorilor americani (AMPTP) care permite încheierea grevei ce a paralizat Hollywood-ul timp de aproape trei luni.

1 afișare
Imaginea articolului Scenariştii de la Hollywood se întorc, miercuri, la lucru

Scenariştii de la Hollywood se întorc, miercuri, la lucru

În timpul unei reuniuni care a avut loc duminică, reprezentanţii Sindicatului scenariştilor americani (Writers Guild of America, WGA) au aprobat noul contract încheiat cu producătorii de la Hollywood care prevede creşteri salariale de 3% pe an, au anunţat reprezentanţii WGA.

Cei 12.000 de membri ai sindicatului vor fi invitaţi să se pronunţe asupra acestui acord în cursul unei sesiuni de votare organizată la începutul acestei săptămâni, pentru a aproba definitiv decizia.

Ţinând cont de susţinerea generală de care s-a bucurat acordul, ai cărui termeni au fost prezentaţi sâmbătă, scenariştii sunt aşteptaţi să se întoarcă, miercuri, la mesele de lucru pentru a pune capăt celui mai serios conflict social din industrie din ultimele decenii.

Scenariştii de film şi televiziune de la Hollywood au intrat în grevă pe 5 noiembrie, după ce negocierile cu AMPTP, cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor, au eşuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor în ceea ce priveşte difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Aceştia au cerut un procentaj mai mare şi din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD şi extinderea tarifelor sindicale şi a avantajelor sociale asupra reality show-urilor. De cealaltă parte, AMPTP considera că aceste platforme nu sunt deocamdată rentabile.

Conflictul a paralizat o mare parte din sectorul audiovizual american, provocând pierderi de sute de milioane de dolari. Greva a afectat ceremonia Globurilor de Aur, pe 13 ianuarie, redusă la o simplă conferinţă de presă. În lipsa unor scenarii, numeroase seriale de televiziune de succes, precum "LOST - Naufragiaţii", "Anatomia lui Grey", "Neveste disperate" sau "24 de ore", dar şi filme cu buget mare au fost întrerupte pe timp nelimitat.

Încheierea acestei greve ar trebui să permită desfăşurarea în bune condiţii a galei premiilor Oscar, programată pe 24 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici