Sean Penn, rebelul de la Hollywood cu mai multe cauze (Video)

Sean Penn, câştigătorul Oscarului pentru rol principal masculin ("Milk"), este considerat unul dintre cei mai talentaţi artişti şi regizori ai generaţiei sale, implicat în sprijinirea mai multor cauze.

95 afișări
Imaginea articolului Sean Penn, rebelul de la Hollywood cu mai multe cauze (Video)

Sean Penn, rebelul de la Hollywood cu mai multe cauze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Penn a câştigat al doilea premiu Oscar din cariera sa pentru interpretarea politicianului Harvey Milk, primul om politic din California care recunoscuse în mod public că este gay şi care a fost ales într-o funcţie publică, dar care a fost asasinat ulterior, în 1978.

"Trebuie să obţinem drepturi egale pentru toată lumea", a declarat Penn în discursul său, referindu-se la cei care se împotrivesc căsătoriilor gay, interzise în California în urma unui referendum, acum patru luni.

"Este o mare laşitate să îţi fie atât de frică să acorzi aceleaşi drepturi altor bărbaţi precum cele pe care ţi le doreşti pentru tine însuţi", a declarat Penn.

Aproximativ 18.000 de cupluri de acelaşi sex s-au grăbit să se căsătorească în 2008, în California, după ce Curtea Supremă a decis că mariajele gay sunt legale în acest stat.

Votarea acestui referendum a cauzat proteste violente, iar cuplurile deja căsătorite, se află în prezent într-o dilemă legală. Curtea Supremă din California va audia pe 5 martie pledoariile avocaţilor care vor încerca să anuleze referendumul.

Penn i-a cerut preşedintelui Barack Obama să îşi modifice poziţia faţă de căsătoriile gay, declarând că "este ceva inevitabil... deoarece acestea nu reprezintă un lux al oamenilor, ci nevoi ale oamenilor, care trebuie satisfăcute".

Dustin Lance Black, scenaristul filmului "Milk", a fost recompensat cu premiul Oscar la categoria Cel mai bun scenariu adaptat, cerând şi el drepturi egale pentru persoanele gay din America.

Harvey Milk sa fost asasinat în 1978, împreună cu George Moscone, primarul oraşului San Francisco, de către politicianul Dan White, interpretat în film de Josh Brolin.

Penn, în vârstă de 48 de ani, a câştigat, duminică, premiul Oscar la categoria "cel mai bun actor în rol principal" pentru interpretarea reuşită a politicianului gay în filmul "Milk". Penn şi-a câştigat celebritatea la mijlocul anilor '90 şi a primit primul său Oscar în 2003, pentru rolul din "Misterele fluviului/ Mystic River".

Gus Van Sant, regizorul filmului "Milk", l-a descris pe Sean Penn ca fiind "un Brando al generaţiei sale" şi a declarat că Penn a fost prima lui opţiune pentru acest rol.

Scenaristul filmului Dustin Lance Black a mărturisit că interpretarea lui Penn a fost incredibil de realistă. "Nu ştiu cum a reuşit să o facă", a mărturisit Black. "Sean s-a transpus în fizicul şi în sufletul lui Harvey Milk".

Acest premiu este cel mai recent şi probabil cel mai valoros din strălucitoarea carieră a lui Penn, actor marcant al generaţiei anilor '80, care, în ciuda succesului de public şi critică înregistrat, a rămas întotdeauna un neadaptat al Hollywood-ului, fapt recunoscut de actor şi în timpul ceremoniei de duminică.

O singură dată, în 2008, Penn a părut să nu aprecieze Oscarurile, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, când a descris sezonul premiilor ca fiind un loc "în care manipularea şi marketingul sunt premiate".

Dispreţul lui Penn faţă de tacticile de marketing este aproape legendar. Actorul american acordă interviuri extrem de rar şi a fost una din absenţele notabile de la gala Globurilor de Aur din luna ianuarie.

 

Pe măsură ce cariera lui Penn a devenit tot mai înfloritoare, actorul s-a transformat într-un activist politic tot mai influent, care a deranjat cercurile conservatoare din Statele Unite din cauza declaraţiilor sale la adresa fostului preşedinte american George W. Bush, despre care a spus că ar trebui acuzat şi destituit.

În discursul de duminică, Penn l-a omagiat pe preşedintele Barack Obama, declarând: "Sunt foarte mândru că trăiesc într-o ţară care a fost dispusă să aleagă preşedinte un bărbat elegant şi într-o ţară din ale cărei durităţi s-au născut artişti curajoşi".

Totodată, el le-a cerut americanilor care au votat împotriva căsătoriilor gay să îşi regândească poziţia, rugându-i "să se aşeze, să se gândească şi să anticipeze marea lor ruşine din viitor şi ruşinea din ochii nepoţilor lor, dacă vor continua să sprijine această idee".

Penn a generat adeseori numeroase controverse. El a fost acuzat că a vizitat Irakul în decembrie 2002, la două luni după ce plătitse 56.000 de dolari pentru o reclamă în prestigiosul Washington Post prin care protestase împotriva "războiului terorii" al administraţiei Bush şi împotriva planurilor lui de invadare a Irakului.

Despre Penn se spune că s-a împrietenit şi cu preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, o altă "ţintă predilectă" a administraţiei Bush.

Născut în august 1960 în Los Angeles, fiul regizorului Leo Penn şi al actriţei Eileen Ryan, Penn a crescut chiar în inima industriei de la Hollywood, pe ai cărui conducători i-a supărat adeseori, refuzând să joace potrivit regulilor lor.

Penn a debutat pe Broadway în 1981, în piesa "Heartland", iar în film - în lungmetrajul "Taps", în 1981, câştigând puţină notorietate după rolul surferului din filmul "Colegiul Ridgemont", din 1982.

Nu actoria l-a propulsat la statutul de celebritate mondială, ci căsătoria din 1985 cu Madonna, alături de care a jucat în "Shanghai Surprise", o mare deziluzie a anului 1986.

După o căsătorie turbulentă de patru ani, în timpul căreia el a făcut 32 de zile de închisoare în 1987, cei doi au divorţat.

Penn a acceptat apoi rolurile din filmele "Culori" (1988), alături de Robert Duvall, în rolul sergentului brutal din "Victime de război" (1989) al regizorului Brian de Palma şi în comedia "Nu suntem îngeri" (1989), alături de Robert De Niro.

Sean Penn a debutat ca regizor în 1991, cu "Fraţii/ The Indian Runner", un impresionant film despre dramele războiului din Vietnam, inspirat de un cântec al lui Bruce Springsteen.

Penn a jucat rolul unui avocat perfid în thrillerul din 1993, "Carlito", după care a declarat că se retrage din meseria de actor pentru a deveni regizor, regizând "Răzbunarea" (1995), cu Jack Nicholson şi Anjelica Huston.

În 1995, Penn a acceptat să joace în filmul regizorului şi prietenului său, Tim Robbins, - "Culoarul morţii" - pentru care a primit prima lui nominalizare la Oscar.

Pe măsură ce imaginea lui de "băiat rău" începea să pălească, Penn a primit alte două nominalizări la Oscar - pentru "Acorduri şi dezacorduri" (1999) şi pentru rolul tatălui handicapat din "Eu sunt Sam" (2001).

De la începutul anilor 1990, Penn este căsătorit cu a doua lui soţie, Robin Wright Penn, starul din "Forest Gump", alături de care are doi copii.

Citeşte şi:

Discursurile câştigătorilor premiilor Oscar

India, mândră de succesul filmului "Vagabondul milionar"

Kate Winslet: Rolul din "The Reader" a fost cel mai dificil din carieră

Lista completă a câştigătorilor celei de-a 81-a ediţii a premiilor Oscar

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici