Sidney Poitier va fi distins cu Medalia Libertăţii de Barack Obama

Actorul Sidney Poitier se numără printre cele 15 personalităţi americane şi internaţionale, din diverse domenii, care vor primi, pe 12 august, Medalia Libertăţii, cea mai importantă distincţie civilă americană, de la preşedintele Barack Obama.

18 afișări
Imaginea articolului Sidney Poitier va fi distins cu Medalia Libertăţii de Barack Obama

Sidney Poitier va fi distins cu Medalia Libertăţii de Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste personalităţi, printre care se numără şi Harvey Milk, Desmond Tutu şi Muhammad Yunus, vor primi Medalia Libertăţii pentru că sunt nişte "agenţi ai schimbării". "Printre realizările lor din domenii diferite, precum sportul, arta, ştiinţa, medicina şi politica, aceşti bărbaţi şi femei au schimbat lumea în mai bine", se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Ceremonia de decorare va avea loc pe 12 august, unii dintre cei medaliaţi, precum Harvey Milk, primind distincţia postmortem.

Primul actor de culoare premiat cu Oscar, Sidney Poitier, în vârstă de 82 de ani, va sta alături de Sandra Day O'Connor, prima femeie judecător la Curtea Supremă, senatorul Edward Kennedy, membru al Congresului american de 46 de ani, sud-africanul Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru pace, şi Mary Robinson, prima femeie preşedinte al Irlandei.

Pionier al apărării drepturilor homosexualilor, Harvey Milk, ucis în 1978, va fi decorat postmortem.

Bancherul săracilor, Muhammad Yunus, fondator al Băncii Grameen, laureat al premiului Nobel pentru pace, va fi, de asemenea, distins la Casa Albă, alături de astrofizicianul britanic Stephen Hawking.

"Aceşti prestigioşi bărbaţi şi femei vin din toate domeniile (...). Totuşi, ei împărtăşesc o caracteristică: fiecare dintre ei a fost un agent al schimbării. Fiecare dintre ei a observat o lume imperfectă şi s-a înhămat să o schimbe, adesea depăşind obstacole imense de-a lungul acestui drum", a declarat Obama.

Stephen Hawking, fizicianul bitanic cunoscut pentru teoria sa asupra găurilor negre, a reacţionat, joi, la aflarea veştii, într-un comunicat publicat de Universitatea Cambridge, omul de ştiinţă fiind internat în spital din 20 aprilie. "Această medalie reprezintă un mare privilegiu pentru mine, mai ales că vine de la preşedintele Obama, pe care îl admir profund. Sunt nerăbdător să merg la Washington şi să îl cunosc pe acest om remarcabil", a spus Hawking. Omul de ştiinţă, în vârstă de 67 de ani, suferă de 40 de ani de scleroza laterală amiotrofică - boala Lou Gehrig -, care se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici