Sistem cu cinci planete, descoperit în galaxia noastră

Specialiştii NASA au anunţat că au descoperit o a cincea planetă care orbitează în jurul unei stele din afara sistemului nostru solar şi spun că descoperirea sugerează că în Univers există mai multe sisteme solare aglomerate cu planete similare cu al nostru, informează AFP.

28 afișări
Imaginea articolului Sistem cu cinci planete, descoperit în galaxia noastră

Sistem cu cinci planete, descoperit în galaxia noastră

A cincea planetă a fost descoperită de astronomi în jurul stelei 55 Cancri, situată la 41 de ani lumină depărtare, în constelaţia Racului.

"55 Cancri are aproape aceeaşi masă şi aceeaşi vârstă ca Soarele nostru", potrivit specialiştilor de la Jet Propulsion Laboratory, filială a Agenţiei spaţiale americane (NASA), cu sediul în Pasadena, California.

"Consecinţele descoperirii sunt extraordinare. Acum ştim că Soarele nostru şi familia sa de planete nu sunt un lucru neobişnuit" în galaxie, a subliniat Geoff Marcy, astronom la Universitatea Berkeley, California.

"Descoperirea demonstrează că miliarde de sisteme planetare formează Calea Lactee, multe dintre ele fiind la fel de aglomerate ca sistemul nostru solar, şi credem că aceste sisteme planetare găzduiesc corpuri asemănătoare Pământului, chiar dacă acestea nu au fost încă descoperite", a adăugat Marcy.

"Ca multe planete din jurul Soarelui, majoritatea planetelor din jurul lui 55 Cancri au o orbită circulară", datorată condiţiilor stabile de la suprafaţa lor, a declarat Debra Fischer, astronom la Universitatea din San Francisco, coautor al descoperirii.

Planeta descoperită recent se găseşte într-o zonă considerată "locuibilă", nici prea departe, nici prea aproape de "soarele" ei. Planeta nu a putut fi observată direct, fiind detectată datorită amprentei gravitaţionale pe care o lasă asupra stelei 55 Cancri.

Cercetătorii sunt de părere că descoperirea marchează o etapă importantă în "detectarea altor lumi similare cu a noastră".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici