Sociolog francez: Ştrumfii sunt rasişti, antisemiţi şi promovează totalitarismul

Antoine Bueno, un sociolog francez, scrie în noua sa carte, "Le Petit Livre Bleu", că desenele cu ştrumfi, acele miniaturale şi albastre creaturi umanoide, promovează, de fapt, rasismul şi sunt "întruchiparea unei utopii totalitare, inspirate din stalinism şi nazism".

761 afișări
Imaginea articolului Sociolog francez: Ştrumfii sunt rasişti, antisemiţi şi promovează totalitarismul

Sociolog francez: Ştrumfii sunt rasişti, antisemiţi şi promovează totalitarismul

Bueno susţine că Papa Ştrumf, liderul satului idilic în care locuiesc făpturile albastre, este o figură autoritaristă, iar lipsa proprietăţii private şi economia colectivă aduc aminte de socialism. Gargamel, inamicul ştrumfilor, seamănă caricaturilor unor evrei, iar numele pisicii sale este Azrael. Autorul francez se leagă şi de Ştrumfiţă, care este pentru o mare parte a seriei singurul personaj feminin şi despre care susţine că ar întruchipa perfecţiunea ariană.

Benzile desenate au fost create de artistul belgian Peyo şi au fost publicate pentru prima dată într-un ziar belgian, în anul 1958. Succesul de care s-au bucurat a făcut ca, în anul 1960, ele să devină benzi desenate de sine stătătoare. În 1981 au apărut primele desene animate, produse de Hanna Barbera.

Citeşte mai multe pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici