Ce A SPUS solista trupei Pink Martini despre piesa ”Până când nu te iubeam” a MARIEI TĂNASE

Pink Martini a cântat la Bucureşti MUZICĂ DE IARNĂ din jurul lumii şi cântece ROMÂNEŞTI. Vezi ce a spus solista trupei despre piesa ”Până când nu te iubeam” a MARIEI TĂNASE

6211 afișări
Imaginea articolului Ce A SPUS solista trupei Pink Martini despre piesa ”Până când nu te iubeam” a MARIEI TĂNASE

Orchestra Pink Martini a revenit la Bucureşti pentru două reprezentaţii speciale care au propus publicului o călătorie muzicală prin sonorităţile de iarnă din jurul lumii. Piesele selectate din repertoriul trupei care numără cântece în 25 de limbi, încărcate de note vintage au fost interpretate la Bucureşti de solista China Forbes.

¨Cred că îmi place mai mult Bucureştiul iarna. Azi a fost o zi perfectă. Un ger cumplit şi soare. Oraşul arată minunat. Am mers prin nordul oraşului şi am văzut cartiere pe care nu le ştiam de la călătoriile din anii trecuţi. Am zis mereu că, de câte ori îmi pierd bagajele la aeroport, se întâmplă lucruri minunate. Prima dată când mi le-au pierdut, a trebuit să găsesc ceva să port în concert şi am mers prin magazine. De data aceasta le-au pierdut, dar până dimineaţă au fost recuperate aşa că am mers doar pentru că voiam să îmi văd prietenii pe care mi i-am făcut aici şi ca să îmi aleg câteva rochii noi de la Irina Schrotter”, a arătat solista pentru Mediafax.

Pink Martini a pus în scenă un spectacol unic de Crăciun, interpretând de la cântece de iarnă din Israel, Scoţia sau Germania sau chinezeşti de anul nou, până la colinde ucrainiene, franţuzeşti, italiene sau melodii recente care se ascultă de sărbători, cum ar fi bine-cunoscutul White Christmas, cântat în limba japoneză de această dată, iar iubitorii experienţei Pink Martini au avut şansa să audă şi melodiile lor consacrate precum şi cântece în română pe scena Sălii Palatului, au spus organizatorii.

¨Nu e uşor. Nu pot să spun «m... m... m... mâna». Sună bine? Storm Large a înregistrat cântecul Mariei Tănase. Ea l-a înregistrat şi ea îl cântă de obicei. Eu l-am interpretat o singură dată, acum doi ani, când am venit aici, dar de data aceasta îl va cânta Nicoleta Nucă. În principiu, pentru mine e mai greu pentru că nu pot să pronunţ unele sunete din română. Dar altfel, cum româna seamănă cu limba italiană, pot să ghicesc ce înseamnă multe dintre cuvinte. E frumos. Iubesc acea piesă. Şi fiecare versiune pe care am ascultat-o pare să primească elemente noi din partea vocii care o interpretează. Îmi place că are ceva de transă, ceva care te obsedează”, a spus China Forbes pentru Mediafax.

Tânăra Nicoleta Nucă a urcat pe scenă alături de China Forbes, Thomas Lauderdale şi orchestra Pink Martini. “Am auzit «Până când nu te iubeam» în varianta celor de la Pink Martini acum câţiva ani şi mi-am promis ca voi face la un moment dat cover la piesa asta neapărat. Am făcut-o, dar niciodată nu m-aş fi gândit că voi ajunge să am plăcerea şi onoarea să o cânt chiar cu ei pe aceeaşi scenă”, a spus ea organizatorilor.

Pentru spectacolul de pe 2 decembrie, piesa e interpretată în spectacolul Pink Martini de Loredana.

¨Pentru mine a fost o bucurie că Pink Martini au preluat «Până când nu te iubeam», cântecul Mariei Tănase pe care l-am readus în atenţia acestor vremuri odată cu albumul Zaraza, în 2002. În urmă cu căţiva ani, toată echipa Pink Martini a fost la o petrecere cu temă folclorică la care am cântat şi acest cântec. Am ştiut de atunci că s-au îndrăgostit de folclorul românesc. Sunt foarte bucuroasă că au descoperit această muzică şi acum şi ei duc mai departe în lume spiritul românesc¨, spune Loredana, citată de organizatori.

Toate cele 4000 de biletele pentru concertul de sâmbătă erau epuizate cu o săptămână înaintea spectacolului. Duminică, mai erau disponibile doar puţin peste 200 de bilete pentru cel de-al doilea spectacol al trupei la Sala Palatului.

¨Noi avem un spectacol pe care îl interpretăm pe tot parcursul anului şi în perioada Sărbătorilor schimbăm totul. E un pic derutant la început, pentru că ştim piesele, dar le-am uitat, sunt de anul trecut. E o provocare. Îmi plac piesele de iarnă. Nu le-aş cânta tot anul, dar în perioada sărbătorilor îmi place să le cânt. Unele, cum sunt unele piese în arabă, sunt o provocare mai mare pentru mine. Şi cel pe care l-am pregătit pentru acest concert, «Hora Unirii», e greu. Din cauza sunetelor pe care le pronunţ mai greu şi al faptului că l-am învăţat într-o singură zi”, a povestit China Forbes.

Revenirea la Bucureşti o face să vadă cu alţi ochi locuri care o impresionau cu 11 ani în urmă, când a cântat pentru prima dată în faţa publicului de la Sala Palatului.

¨Sunt un pic încurcată. Îmi amintesc destul de clar că prima dată când am intrat în sală am zis «Doamne, sala asta e uriaşă! Nu am mai fost niciodată aici. Cum o să reuşim să avem atâta public?». Azi mă uitam la sală şi mă întrebam dacă este acelaşi loc. Nu mi se mai pare aşa de mare. Poate m-am maturizat şi am cântat în mai multe locuri de dimensiuni mari... Sunteţi siguri că e aceeaşi sală? Cred că eram tare tânără”, povesteşte China Forbes pentru Mediafax.

China Forbes este solista trupei Pink Martini din 1995, poziţie pe care o ocupă alături sau alternativ cu Storm Large. A apărut ca actriţă timp de mai mulţi ani în producţii off-Brodway în New York şi a început să fie cunoscută în calitate de interpretă după ce piesele sale ”Ordinary Girl” şi ”Que Sera Sera” au fost folosite pentru coloana sonoră a unor producţii TV (”Fete de bani-gata/Clueless”) şi de cinema (”În carne vie/ In the Cut”). Este verişoară a fostului secretar de stat american John Kerry, iar sora ei, Maya Forbes a lansat în 2014 un film (”Sentimente care vindecă/ Infinitely Polar Bear”, cu Mark Ruffalo şi Zoe Saldana) inspirat din evenimentele trăite în copilăria lor.

Solista Pink Martini,China Forbes, despre piesa Mariei Tănase

Trupa Pink Martini şi-a deschis seria de concerte de iarnă din Europa la Bucureşti, înaintea spectacolelor care urmează în Franţa, unde vor avea 8 spectacole, până pe 13 decembrie înainte să revină în Balcani pentru două concerte la Atena. Anul îl vor încheia în Statele Unite cu recitaluri în Salt Lake City şi Los Angeles, ultimul spectacol din an avându-l programat pe 31 decembrie la Sala Walt Disney.

Trupa Pink Martini s-a format în 1994, liderul orchestrei fiind pianistul Thomas Lauderdale. Muzicienii combină sonorităţi de jazz, muzică clasică şi melodii tradiţionale din jurul lumii într-un repertoriu care a adunat fani din Statele Unite până în Koreea de Sud. După ce Lauderdale a invitat-o pe fosta sa colegă de la Harvard, China Forbes să fie solista orchestrei, primul single al trupei, ¨Sympathique¨, a fost nominalizat la premiile Victoires de la Musique din Franţa.

Foto: Hepta

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici