Sonda InSight a înregistrat sunetul vântului pe Marte | AUDIO

NASA a difuzat, vineri, în premieră, o înregistrare audio a vântului de pe Marte, sub forma unei vibraţii înregistrate de sonda InSight, relatează The Guardian.

3146 afișări
Imaginea articolului Sonda InSight a înregistrat sunetul vântului pe Marte | AUDIO

Sonda InSight a înregistrat sunetul vântului pe Marte | AUDIO

Sunetul vântului de pe Marte a fost înregistrat pentru prima oară de sonda InSight, care a ajuns pe planeta roşie acum 10 zile.

Vântul a determinat vibraţia panourilor solare de pe sonda InSight, iar această vibraţie a fost înregistrată şi trimisă pe Pământ. Suflul a fost înregistrat de un seismometru de la bordul sondei InSight, dar şi de un senzor de presiune.

Estimarea specialiştilor este că vântul a bătut cu o putere cuprinsă între 10 şi 15 metri pe secundă.

Potrivit cercetătorilor de la NASA, acestea sunt primele sunete de pe Marte care pot fi detectate de urechea umană.

"Să înregistrăm acest audio a fost o plăcere neplanificată. Unul din obiectivele misiunii noastre este însă să măsurăm mişcarea pe Marte şi astfel că binenţeles asta include şi sunetul vântului", a declarat Bruce Banerdt, unul din specialiştii laboratului NASA din Pasadena, California.

Cercetătorii de la NASA au explicat că, din cauza densităţii mici a atmosferei marţiene, care este alcătuită aproape în întregime din dioxid de carbon, percepţia umană asupra vântului este modificată, iar sunetul este înregistrat pe frecvenţe joase.

Sonda InSight a ajuns pe Marte pe 26 noiembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici