Sonda japoneză Kaguya, plasată cu succes pe orbita Lunii

Sonda spaţială japoneză Kaguya s-a plasat cu succes pe orbita Lunii, pe care o va explora timp de un an, aceasta fiind prima etapă din cel mai ambiţios program de cucerire a Lunii de la misiunea americană Apollo, din 1969, a anunţat Agenţia japoneză de explorare spaţială (JAXA), transmite AFP.

5 afișări
Imaginea articolului Sonda japoneză Kaguya, plasată cu succes pe orbita Lunii

Sonda japoneză Kaguya, plasată cu succes pe orbita Lunii

Sonda se va apropia progresiv de Lună pentru a se stabili, pe 19 octombrie, pe o orbită circulară de observaţie, la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri de solul satelitului natural al Pământului.

De pe sonda principală se vor desprinde în câteva zile doi sateliţi non motorizaţi, prin intermediul unui mecanism complex inedit, o operaţiune destul de riscantă.

Unul dintre sateliţi va servi ca staţie pentru transmiterea datelor pe Pământ în perioada în care sonda se va afla în spatele Lunii. Celălalt va permite măsurarea câmpului de gravitate al Lunii în asociere cu geamănul său.

Japonezii sunt primii care au plasat o sondă pe orbita Lunii, deţinând în prezent supremaţia în cursa internaţională pentru cucerirea satelitului natural al Pământului. China şi India vor lansa propriile sonde de explorare a Lunii în lunile următoare.

Misiunea japoneză Kaguya are ca obiectiv adâncirea cunoştinţelor despre originea şi evoluţia Lunii, datele urmând a fi colectate cu ajutorul a 15 instrumente aflate la bordul sistemului de explorare.

Sonda "Kaguya" (numele unei prinţese dintr-un basm tradiţional japonez), lansată pe 14 septembrie, va permite realizarea unei hărţi foarte precise a Lunii şi explorarea suprafeţei şi a straturilor inferioare ale satelitului natural al Pământului. Sonda va mai studia repartiţia mineralelor şi a altor elemente, comportamentul particulelor energetice şi al plasmei şi va evalua fenomenele magnetice.

JAXA intenţionează să studieze pe parcursul misiunii "modul în care poate fi utilizată Luna ca nouă resursă pentru pământeni".

Agenţia spaţială japoneză a anunţat că intenţionează să instaleze o bază lunară pe Lună în jurul anului 2025.

Misiunea, care costă 55 de miliarde de yeni (355 de milioane de euro), va dura un an, timp în care JAXA şi NHK vor oferi publicului imagini ale Terrei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici