Statueta Oscar câştigată de Joan Fontaine în 1941, scoasă la licitaţie

Statueta Oscar câştigată de Joan Fontaine în 1941, pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul său din filmul "Suspiciune", de Alfred Hitchcock, va fi scoasă la licitaţie, într-un eveniment rar de vânzare a unui astfel de premiu, a anunţat marţi casa de licitaţii Christie's.

118 afișări
Imaginea articolului Statueta Oscar câştigată de Joan Fontaine în 1941, scoasă la licitaţie

Joan Fontaine în 1941 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Joan Fontaine, care a murit anul trecut la vârsta de 96 de ani, este singura vedetă care a câştigat un premiu Oscar pentru prestaţia dintr-un film realizat de Alfred Hitchcock.

Statueta obţinută pentru rolul din filmul "Suspiciune/ Suspicion", în care Fontaine a jucat alături de Cary Grant, va fi scoasă la licitaţie pe 11 decembrie, la New York, iar preţul estimat se situează între 200.000 de dolari şi 300.000 de dolari, potrivit Christie's. Casa de licitaţii va scoate la vânzare bunurile actriţei într-o serie de evenimente care vor fi organizate în perioada noiembrie 2014 - ianuarie 2015.

Statuetele Oscar sunt foarte rare în lumea obiectelor vândute la licitaţii deoarece, începând din 1950, Academia de film americană, care organizează gala premiilor Oscar, le-a interzis câştigătorilor, moştenitorilor acestora şi administratorilor averilor lor să vândă trofeul înainte de a-l oferi Academiei pentru un dolar.

Academia nu a răspuns cererilor de a comenta referitor la vânzarea statuetei deţinute de Joan Fontaine.

Fondurile obţinute în urma vânzării bunurilor care au aparţinut actriţei vor fi donate Societăţii pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Animale din districtul Monterey din nordul Californiei. Christie's estimează că va obţine un milion de dolari din toate licitaţiile.

Joan Fontaine, care a avut mereu o relaţie tensionată cu sora sa, actriţa Olivia de Havilland, câştigătoare a două premii Oscar, a jucat şi în pelicula "Rebecca", realizată în 1940 de Alfred Hitchcock şi care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Printre celelalte obiecte care vor fi vândute se numără un tablou de Marc Chagall, pictat între 1935 şi 1936, intitulat "Vază cu flori în fereastră/ Vase of Flowers in the Window", care este evaluat între 400.000 de dolari şi 600.000 de dolari, şi va fi scos la licitaţie pe 6 noiembrie la New York, şi un alt tablou, pictat de chinezul Lin Fengmian, intitulat "Crizanteme într-o vază/ Chrysanthemums in a Vase", evaluat la 250.000 de dolari, care va fi vândut de Christie's la Hong Kong, în noiembrie.

Joan de Beauvoir de Havilland, cunoscută sub numele de scenă Joan Fontaine, a fost o actriţă americană de origine britanică şi soră mai mică a Oliviei de Havilland. Cele două actriţe sunt singurele surori premiate cu câte un Oscar pentru roluri principale, din istoria distincţiilor acordate de Academia de film americană. Joan Foantaine a avut o carieră de peste 50 de ani în cinematografie, televiziune şi radio. Ultima sa apariţie pe ecran a avut loc în 1994, în filmul de televiziune "Bunul rege Wenceslas". Fontaine a câştigat un premiu Oscar pentru cea mai bună actriţă şi a fost nominalizată trei ori la această distincţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici