Stephen King a criticat ecranizarea romanului său "The Shining" regizată de Stanley Kubrick

Scriitorul american Stephen King a dezvăluit într-un interviu acordat revistei Rolling Stone că detestă adaptarea cinematografică a romanului său "The Shining" regizată de Stanley Kubrick în 1980 şi a spus că renumitul cineast i-a denaturat opera.

800 afișări
Imaginea articolului Stephen King a criticat ecranizarea romanului său "The Shining" regizată de Stanley Kubrick

Stephen King a criticat ecranizarea romanului său "The Shining" regizată de Stanley Kubrick (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi "Strălucirea/ The Shining" este considerat de majoritatea cinefililor un film cult, la peste 30 de ani după lansarea peliculei în cinematografe, Stephen King, autorul romanului pe baza căruia a fost realizat lungmetrajul, spune că nu împărtăşeşte această opinie, informează lefigaro.fr.

"Cartea este caldă, filmul este rece. Cartea se termină în flăcări, filmul se încheie în gheaţă. Şi este misogin", afirmă Stephen King, considerat un maestru al romanelor horror. El consideră de asemenea că regizorul Stanley Kubrick a denaturat sensul operei sale literare.

Adaptarea cinematografică a cărţii sale, regizată de Kubrik, este considerată de multe generaţii de cinefili o capodoperă a filmelor de groază. Succesul filmului este însă contestat de Stephen King: "În cartea mea, există o derulare narativă, în care Jack Torrence încearcă să fie bun şi abia apoi, treptat, el ajunge la stadiul de nebunie".

"În ceea ce mă priveşte, atunci când am văzut filmul, Jack mi s-a părut nebun încă de la prima scenă. Bineînţeles, a trebuit să tac, în epocă. Jack Nicholson (interpretul rolului masculin principal din film, n.r.) asista şi el la avanpremieră", a adăugat romancierul american.

Scriitorul mărturiseşte de asemenea în acelaşi interviu că nu înţelege "fanatismul" de care dau dovadă spectatorii din lumea întreagă faţă de acest film, pe care el îl consideră misogin. "Wendy Torrance este prezentată în film ca un fel de mop urlător", spune Stephen King.

În 2013, romancierul îşi exprimase deja, într-un interviu pentru BBC, dezgustul faţă de personajul jucat de Shelley Duvall în faţa camerei de filmat a lui Stanley Kubrick, afirmând că actriţa apărea în film "doar pentru a roşi pe ecran" şi că aceasta nu avea nimic de-a face cu personajul feminin pe care el l-a descris în romanul său.

Refuzând să vadă un film interesant în "The Shining", dincolo de faptul că era o adaptare cinematografică, Stephen King merge până într-acolo încât spune că nu a văzut niciodată un film realizat pe baza romanelor sale care să fie "bun".

"Cinema-ul nu a fost niciodată important pentru mine. E un suport efemer", a adăugat el.

"Strălucirea/ The Shining", lansat în 1977, a fost primul bestseller pentru King şi, totodată, romanul care l-a impus definitiv în rândul celor mai proeminenţi scriitori americani de proză SF şi horror. Acest roman spune povestea unei familii care îşi petrece iarna într-un hotel izolat din New England. Acolo, un spirit malefic îl incită pe tatăl alcoolic la acte de violenţă. Fiul său, cu puteri paranormale, are viziuni terifiante despre trecut şi viitor.

Stephen King, un maestru al genului horror, a scris peste 40 de cărţi şi 200 de povestiri. El a câştigat premiul World Fantasy, premiul Bram Stoker şi premiul O. Henry. În 2003, Stephen King a primit medalia Fundaţiei Naţionale de Carte, pentru contribuţia sa remarcabilă la literatura americană. Numeroase poveşti scrise de King, precum "The Shining" şi "Carrie", au stat la baza producerii unor pelicule hollywoodiene de succes.

Cărţile sale s-au vândut în peste 350 de milioane de copii în lumea întreagă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici