Studenţii din Cluj s-au întrecut în avioane de hârtie pentru un loc în echipa României la Mondiale

Patruzeci de studenţi din Cluj-Napoca s-au întrecut, marţi, la un concurs de lansare a unor avioane de hârtie în cadrul ultimei etape naţionale pentru stabilirea echipei care va reprezenta România la Campionatul Mondial de Avioane de Hârtie din luna mai din Austria.

424 afișări
Imaginea articolului Studenţii din Cluj s-au întrecut în avioane de hârtie pentru un loc în echipa României la Mondiale

Studenţii din Cluj s-au întrecut în avioane de hârtie pentru un loc în echipa României la campionat (Imagine: Shutterstock)

Participanţii la competiţie s-au adunat, marţi, la Sala Sporturilor "Gheorghe Roman" din Cluj-Napoca şi s-au întrecut la trei probe, distanţă de zbor, durată de zbor şi zbor acrobatic.

"La Cluj-Napoca a avut loc ultima etapă de calificare pentru stabilirea echipei României la Campionatul Mondial de Avioane de Hârtie care va avea loc la Salzburg, Austria, între 4 - 5 mai. 40 de studenţi s-au întrecut la trei probe. La primele două probe ale competiţiei, distanţă de zbor şi durată de zbor, concurenţii au putut folosi doar coli albe de hârtie de format A 4 pentru construirea avioanelor, au avut voie să le împăturească, fără a face tăieturi, iar la cea de-a treia probă, de zbor acrobatic, au avut voie să folosească şi hârtie colorată, sau foarfeci pentru a o tăia şi ieşi un avion care să zboare cât mai bine. România va avea o echipă de trei membri la Salzburg, câte unul pentru fiecare probă", a declarat unul dintre organizatorii preselecţiei.

Calificări locale au avut deja loc la Bucureşti, Craiova, Timişoara şi Iaşi.

Dacian Jurj, student la Inginerie Electrică UTCN, a construit un avion de hârtie care a zburat pe o distanţă de 24,09 metri, cea mai lungă a concursului de la Cluj-Napoca.

"Fac avioane de hârtie din clasa a III-a, m-a pasionat de mic acest lucru. Construiesc un astfel de avion cam în cinci minute. Pentru o aruncare lungă, este nevoie de forţă iar avionul să fie aerodinamic”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Dacian Jurj.

Conform clasamentului prezentat la finalul concursului, proba de distanţă de zbor a fost câştigată de Dacian Jurj – 24,09 metri, cea de durată de zbor de către Bogdan Sântămărian, student la UMF, al cărei avion s-a menţinut în aer timp de 8,36 secunde, în timp ce ultima probă, de zbor acrobatic, a fost adjudecată de George Ciupe, student la USAMV.

Desemnarea celor trei membri ai echipei României pentru Campionatul Mondial de Avioane de Hârtie va avea loc în 3 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici