Studiu alarmant: Contraceptivele orale ar micşora partea din creier care controlează libidoul

Contraceptivele orale ar micşora partea din creier care controlează libidoul, dar şi starea de spirit, pofta de mâncare, ritmul cardiac şi pe cel circadian, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii americani, citat de nypost.com.

296 afișări
Imaginea articolului Studiu alarmant: Contraceptivele orale ar micşora partea din creier care controlează libidoul

Studiu alarmant: Contraceptivele orale ar micşora partea din creier care controlează libidoul

Contraceptivele contribuie la micşorarea hipotalamusului, regiunea din creier care reglează activitatea hormonală.

La acest studiu, care a fost prezentat la reuniunea anuală a Societăţii de Radiologie din America de Nord, au participat 50 de femei, dintre care 21 foloseau anticoncepţionale.

Cu ajutorul imaginilor obţinute prin tomografii computerizate, medicii au măsurat hipotalamusul participantelor la studiu şi au descoperit diferenţe majore între cele două categorii.

"Am descoperit diferenţe dramatice în ceea ce priveşte mărimea structurilor din creier între femeile care luau contraceptive orale şi cele care nu le foloseau. Studiul iniţial a arătat o asociere puternică şi ar trebui să motiveze efectuarea unor cercetări mai amănunţite privind efectele contraceptivelor orale asupra structurii creierului şi potenţialul impact asupra funcţionării acestuia", a declarat Michael Lipton, profesor de radiologie la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York.

Lipton a mai descoperit o puternică asociere între un volum mai mic al hipotalamusului şi un nivel mai mare al simptomelor de furie şi depresie.

Totuşi, specialistul spune că aceste descoperiri sunt "preliminare".

Potrivit autorilor studiului, aceasta este pentru prima dată când sunt descoperite efectele asupra structurii hipotalamusului uman ale hormonilor sexuali, inclusiv provenind din pilule contraceptive.

Un studiu anterior a stabilit că pilulele contraceptive pot avea o influenţă în ceea ce priveşte persoana de care cineva se îndrăgosteşte. Un celebru psiholog, Sarah Hill, a descoperit că femeile care iau anticoncepţionale sunt atrase de bărbaţi cu un aspect mai feminin - care par mai puţin fertili. Acest lucru se întâmplă pentru că progesteronul, care indică organismului că nu este necesară ovulaţia, domină întregul ciclu reproductiv.

Printre efectele comune ale pilulelor contraceptive se numără greaţa, dureri de cap şi migrene, creştere în greutate, schimbări bruşte ale stării de spirit, scăderea libidoului, uscăciune vaginală etc.

Potrivit specialiştilor, o treime dintre cele care suferă de aceste simptome nu au vorbit despre acestea cu medicul personal, ceea ce înseamnă că nu ştiu că aceste probleme pot fi rezolvate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici