- Home
- Life-Inedit
- RALEIGH, (20.12.2019, 13:19)
- Bogdan Nicolai
STUDIU: Cum se schimbă iubirea în funcţie de limba pe care o vorbim
Anumite concepte emoţionale precum iubirea, ruşinea şi furia variază de la o cultură la alta, chiar şi atunci când sunt transpuse în aceleaşi cuvinte, arată un studiu despre termenii care descriu emoţiile realizat pe aproximativ 2.500 de limbi, potrivit sciencemag.org.
Urmărește
132 afișări
Sursa FOTO: Profimedia Images
Nu este uşor când ne îndrăgostim, dar, când trebuie să ne exprimăm emoţiile într-o altă limbă, este cu atât mai greu, mai ales când apar primele certuri sau când trebuie să îi cunoşti familia. Un studiu despre termenii care descriu emoţiile în aproape 2.500 de limbi arată că anumite concepte emoţionale precum iubirea, ruşinea şi furia variază de la o cultură la alta, chiar şi atunci când sunt transpuse în aceleaşi cuvinte, arată revista Science.
Psihologii au căutat descrierile acestor emoţii în zeci de limbi cu ajutorul unui experiment în care participanţii au fost rugaţi să le atribuie unor fotografii expresiile faciale corespunzătoare. Ei au descoperit diferenţe uluitoare între societăţile occidentale, industrializate şi cele mai puţin dezvoltate.
Pentru a afla cum variază un concept precum dragostea de la limbă la limbă, Joshua Conrad Jackson, doctor în psihologie culturală la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, a încercat o nouă abordare folosind CLICS, un soft dezvoltat de lingvişti şi de antropologi care poate stabili relaţia dintre concept şi cuvânt în peste 2.500 de limbi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
-
Sondaj Avangarde: Care este intenţia de vot a românilor în 2025 şi în ce candidaţi au încredere pentru prezidenţiale?
-
Biden a graţiat cinci membri ai familiei sale în ultimele minute de mandat
-
Trump anunţă primele măsuri: Stare de urgenţă energetică naţională în SUA / Tarife şi impozite pentru ţările străine / Cartelurile desemnate drept organizaţii teroriste străine
El a descoperit că legăturile dintre conceptele emoţionale diferă mult mai mult decât se aştepta între diverse familii de limbi străine, dar şi că au, într-o singură limbă, mai multe sensuri emoţionale diferite.
De exemplu, conceptele de iubire şi milă sunt ambele exprimate prin expresia subtilă hawaiană "aloha", iar persana foloseşte termenul "ænduh" pentru a exprima atât mâhnirea, cât şi regretul, dar şi cuvântul "dargwa" pentru mâhnire, regret şi anxietate.
Familiile de limbi apropiate din punct de vedere geografic au sensuri comune pentru exprimarea emoţiilor, cultura fiind responsabilă pentru evoluţia unora dintre aceşti termeni.
Jackson speră că studiul său va oferi mai multe informaţii pentru cei care învaţă limbi străine. "Să înveţi doar cuvintele nu este acelaşi lucru cu a învăţa limba", a spus acesta, subliniind că este necesar să se înveţe şi contextul în care sunt folosiţi termenii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: FOTO | Cea mai frumoasă femeie din SUA e biochimist. Ce experiment a făcut în faţa juriului Miss America 2020
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Donald Trump a depus jurământul: „Epoca de Aur a Americii începe acum”. Ce decizii importante a anunțat președintele
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
CANCAN.RO
David Popovici și-a cumpărat vilă pe malul unui lac, într-o locație EXCLUSIVISTĂ, și s-a mutat cu iubita lui. Cât costă imobilul
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:52
-
ieri, 22:48
Netanyahu îl felicită pe Trump: Vom începe o nouă eră de pace şi prosperitate