STUDIU: De ce şi-au pierdut bărbaţii moderni apetitul pentru aventură

Bărbaţii moderni sunt plictisitori, afirmă autorii unui studiu recent, care sunt de părere că stilurile de viaţă nesănătoase i-au făcut pe bărbaţii secolului al XXI-lea să devină mai puţin aventuroşi decât taţii lor.

868 afișări
Imaginea articolului STUDIU: De ce şi-au pierdut bărbaţii moderni apetitul pentru aventură

STUDIU: De ce şi-au pierdut bărbaţii moderni apetitul pentru aventură (Imagine: Shutterstock)

Bărbaţii tineri din zilele noastre nu sunt la fel de aventuroşi cum erau taţii lor, cu o generaţie în urmă, întrucât sunt mai puţin pregătiţi din punct de vedere fizic şi le lipseşte motivaţia, afirmă autorii studiului, informează dailymail.co.uk.

Totodată, bărbaţii moderni au devenit în ultimii 35 de ani mai puţin interesaţi să se implice în activităţi din categoria "senzaţii tari".

Studii realizate la sfârşitul anilor 1970 au evidenţiat faptul că bărbaţii erau cu 48% mai interesaţi decât femeile de practicarea unor sporturi care contribuie la creşterea nivelului de adrenalină.

În zilele noastre, bărbaţii sunt doar cu 28% mai interesaţi decât femeile de ideea de a participa la sporturi precum paraşutismul, scufundări şi alpinism.

Autorii studiului consideră că acest declin procentual reprezintă mai degrabă un indiciu al scăderii apetitului bărbaţilor pentru activităţi pline de adrenalină şi mai puţin o creştere a interesului femeilor pentru aceste sporturi.

Kate Cross, coordonatoarea acestui studiu, realizat la Universitatea St. Andrews din Marea Britanie, consideră că aceste rezultate indică faptul că bărbaţii moderni şi-au pierdut interesul în practicarea exerciţiilor fizice ieşite din comun.

Această pierdere a interesului ar putea fi atribuită, parţial, şi scăderii diferenţelor dintre cele două sexe.

O altă explicaţie ar putea consta în faptul că întrebările folosite în studiul din anii 1970 ar putea fi depăşite în zilele noastre.

Schiatul, de exemplu, nu mai este considerat un sport inovator şi nici un sport cu o intensitate ridicată.

Studiul a evidenţiat însă şi faptul că diferenţele dintre cele două sexe nu s-au schimbat în alte domenii de-a lungul anilor.

De exemplu, bărbaţii au înregistrat în mod constant scoruri mai mari decât femeile în ceea ce priveşte antipatia faţă de activităţile monotone şi repetitive, preferând în schimb situaţiile sociale considerate provocatoare.

Studiul a fost publicat în revista ştiinţifică Scientific Reports.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici