Studiu: Mirosul schimbă percepţia oamenilor asupra lor însăşi

  • Un studiu încearcă să demonstreze că percepţia omului poate fi influenţată de mirosuri
  • Cercetătorii spun că un miros sau un sunet poate schimba felul în care te vezi în oglindă
  • Psihoterapeutul Laura Ilinca atrage atenţia asupra pericolelor studiilor de acest tip
506 afișări
Imaginea articolului Studiu: Mirosul schimbă percepţia oamenilor asupra lor însăşi

Studiu: Mirosul schimbă percepţia oamenilor asupra lor însăşi

Miroşi o lămâie şi te vezi în oglindă mai slab cu câteva kilograme. Este sugestia unui nou studiu.

Percepţia pe care fiecare o are asupra propriei persoane a fost subiectul unui studiu făcut de Universitatea din Sussex. Cercetătorii au vrut să testeze felul în care o persoană se consideră când sunt stimulaţi de mirosuri. Dacă lămâia e asociată cu o siluetă fit, în schimb vanilia are efectul opus, au concluzionat cercetătorii.

Laura Ilinca este psihoterapeut şi îţi spune de ce o terapie cu mirosuri nu ar avea efect pentru toată lumea. Asta pentru că mirosul unei lumânări parfumate, de exemplu, poate fi asociat într-un mod diferit de unele persoane.

„Modul în care ne percepem depinde foarte mult de gradul de auto-stimă pe care îl avem. Eu nu recurg la astfel de metode până nu am toate informaţiile necesare despre clientul meu. Asocierile din creierul omului pot fi diferite. Ceea ce este relaxant pentru mine sau pentru tine, poate că nu este relaxant pentru clientul din faţa mea”, spune psihoterapeutul Laura Ilinca.

Înainte să aplici o terapie sugerată de un studiu, asigură-te că nu va provoca un efect invers, îţi mai spune Laura Ilinca.

„Astfel de materiale uneori nu fac altceva decât să adâncească durerea persoanei respective, alteori să contribuie la frustrare. De exemplu, pe partea de eşec. Că totuşi am încercat, dar am eşuat”, a mai explicat psihoterapeutul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici