STUDIU O planetă pe care ar exista viaţă ar putea orbita în jurul unei ”pitice albe”. O posibilă imagine a sistemului nostru solar în viitor

  • O planetă care ar susţine viaţa ar putea orbita în jurul unui soare muribund, cred cercetătorii.
  • Un inel de resturi planetare a fost observat pe orbita unei stele aflate la 117 ani lumină de Pământ.
  • Dacă se confirmă, ar fi prima dată când o astfel de lume ar fi observată pe orbita unei "pitice albe".
  • Ar putea oferi o imagine a viitorului sistemului nostru solar atunci când soarele va deveni o ”pitică albă”.
1661 afișări
Imaginea articolului STUDIU O planetă pe care ar exista viaţă ar putea orbita în jurul unei ”pitice albe”. O posibilă imagine a sistemului nostru solar în viitor

Sursa foto: Twitter

Un inel de resturi planetare a fost reperat pe orbita unei stele pitice albe aflate la 117 ani-lumină depărtare, ceea ce sugerează că ar putea exista o planetă în care ar fi apă şi viaţă, potrivit unui studiu.

Dacă teoria lor se confirmă, ar fi pentru prima dată când o lume care ar putea susţine viaţa ar fi descoperită pe orbita unei astfel de stele, numită "pitică albă".  Piticele albe sunt stele moarte care au ars tot combustibilul de hidrogen, potrivit DailyMail.
 
Experţii au reperat un inel de resturi planetare, presărat cu structuri de mărimea unei luni, în apropierea stelei muribunde, ceea ce sugerează că există o planetă în apropiere, în zona cunoscută sub numele de "zona locuibilă", unde ar putea exista apă şi nu este nici prea rece, nici prea cald pentru a susţine viaţa.   

Imaginea arată cum va fi sistemul nostru solar după transformarea Soarelui în ”pitică albă”

Aproape toate stelele, inclusiv Soarele, vor deveni în cele din urmă una dintre ele, aşa că oamenii de ştiinţă spun că descoperirile lor ar putea oferi o imagine a ceea ce va deveni sistemul nostru solar atunci când Soarele va deveni o ”pitică albă”, peste miliarde de ani. 
 
Profesorul Farihi a declarat: „Având în vedere că soarele nostru va deveni o pitică albă în câteva miliarde de ani, studiul nostru oferă o privire asupra viitorului propriului nostru sistem solar".
 
Autorul principal al studiului, profesorul Jay Farihi, de la University College London (UCL), a declarat că această observaţie este complet nouă pentru astronomi. „Este pentru prima dată când astronomii au detectat orice fel de corp planetar în zona locuibilă a unei pitice albe”, a adăugat el. 
 
Se crede că posibila planetă se află de 60 de ori mai aproape de stea decât este Pământul de Soare. 
 
În noul studiu, cercetătorii de la UCL au măsurat lumina de la o pitică albă din Calea Lactee, cunoscută sub numele de WD1054-226, folosind date de la telescoape terestre şi spaţiale.

Aceştia au fost surprinşi să descopere scăderi accentuate ale luminii, care corespund la 65 de nori de resturi planetare uniform distanţate care orbitează în jurul stelei la fiecare 25 de ore. 

Cercetătorii au concluzionat că atenuarea luminii stelei la fiecare 23 de minute sugerează că structurile au fost menţinute într-o astfel de dispunere precisă de către o planetă din apropiere.

Profesorul Farihi a declarat: „Structurile de mărimea lunii pe care le-am observat sunt mai degrabă neregulate şi prăfuite (de exemplu, asemănătoare unei comete) decât corpuri solide şi sferice. Regularitatea lor absolută, una trecând prin faţa stelei la fiecare 23 de minute, este un mister pe care nu îl putem explica în prezent. O posibilitate incitantă este că aceste corpuri sunt menţinute într-un astfel de model orbital regulat din cauza influenţei gravitaţionale a unei planete din apropiere”.
 
El a adăugat: „Fără această influenţă, frecarea şi coliziunile ar face ca structurile să se disperseze, pierzând regularitatea precisă care este observată. Un precedent pentru această "păstorire" este modul în care atracţia gravitaţională a sateliţilor din jurul lui Neptun şi Saturn ajută la crearea unor structuri stabile de inele care orbitează în jurul acestor planete. Posibilitatea existenţei unei planete în zona locuibilă este incitantă şi, de asemenea, neaşteptată, noi nu căutam acest lucru”.

Se crede că orice planetă care orbitează în jurul piticei albe şi care ar putea găzdui apă şi, prin urmare, viaţă, ar fi o evoluţie recentă. Potrivit oamenilor de ştiinţă, zona ar fi locuibilă timp de cel puţin două miliarde de ani, inclusiv cel puţin un miliard de ani în viitor. Mai mult de 95% din toate stelele vor deveni în cele din urmă pitice albe. Excepţiile sunt cele mai mari stele care explodează şi devin fie găuri negre, fie stele neutronice. 

În ciuda rezultatelor lor, cercetătorii au avertizat că sunt necesare mai multe informaţii pentru a confirma prezenţa unei planete.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici