STUDIU: Persoanele care cântă în coruri sunt mai fericite decât acelea care cântă singure

Persoanele care cântă în ansambluri corale sunt mult mai fericite şi mulţumite de viaţa lor decât acelea care cântă singure, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii britanici.

84 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Persoanele care cântă în coruri sunt mai fericite decât acelea care cântă singure

Persoanele care cântă în coruri sunt mai fericite decât acelea care cântă singure (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

De asemenea, rezultatele studiului arată că membrii unui cor sunt mult mai mulţumiţi de colegii lor decât sunt cei care joacă sporturi de echipă, potrivit dailymail.co.uk.

Pentru realizarea acest studiu, psihologul Nick Stewart, de la Oxford Brookes University, a chestionat 375 de persoane - bărbaţi şi femei - în legătură cu bunăstarea lor psihologică. Dintre acestea, unele cântau în coruri, altele cântau solo şi unele jucau sporturi de echipă.

Toate persoanele intervievate au arătat niveluri ridicate de bunăstare, dar coriştii s-au situat foarte sus din acest punct de vedere.

"Coriştii au arătat că percep ansamblurile corale ca un grup social mai consecvent şi mai semnificativ decât îşi percep jucătorii sporturilor de echipă grupul din care fac parte", a spus cercetătorul Nick Stewart.

Se crede că mişcările şi respiraţiile în sincron pot contribui la acest sentiment sporit de apartenenţă.

"Aceste cercetări sugerează că sentimentul că faci parte dintr-un grup social închegat se adaugă experienţei de a-ţi folosi vocea pentru a face muzică", a spus Stewart la o conferinţă.

Cu toate acestea, nici ceilalţi nu ar trebui să se îngrijoreze. Jucătorii sporturilor de echipă şi cei care cânta singuri s-au simţit mai independenţi decât membrii corurilor.

Studii anterioare au arătat că faptul de a cânta alături de alte persoane oferă o mulţime de beneficii pentru sănătate, de la întărirea sistemului imunitar şi reducerea stresului până la ameliorarea simptomelor maladiei Alzheimer.

De asemenea, se precizează că nu trebuie să fii un cântăreţ foarte bun pentru a avea aceste beneficii, întrucât îmbunătăţirea stării de sănătate se datorează sentimentului de apartenenţă la un grup, de efectuare a unei munci sincronizate, lucrul cu plămânii, diafragma şi alte părţi ale corpului mai degrabă decât a cânta bine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici