Stupi datând din perioada regelui Solomon, descoperiţi în nordul Israelului

Cei mai vechi stupi, datând din epoca regelui Solomon, descoperiţi în Orientul Apropiat, au fost aduşi la lumina zilei de o echipă de cercetători care au efectuat săpături în nordul văii Iordanului, transmite AFP.

75 afișări
Imaginea articolului Stupi datând din perioada regelui Solomon, descoperiţi în nordul Israelului

Stupi datând din perioada regelui Solomon, descoperiţi în nordul Israelului

"Este vorba de cei mai vechi stupi descoperiţi până acum", a declarat într-un comunicat profesorul Amichai Mazar, de la institutul de arheologie din cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim. "Datează din secolele al X-lea - al IX-lea î.C.", a precizat profesorul, care a coordonat săpăturile efectuate la Tel-Rehov, în zona Beit Shéan.

Perioada corespunde celei a regelui Solomon şi a primilor regi ai Israelului.

Săpăturile au scos la iveală faptul că apicultura se practica la scară mare în această zonă, a subliniat profesorul.

Arheologii au descoperit aproximativ 30 de stupi, repartizaţi pe trei rânduri Pe fiecare rând, stupii erau suprapuşi pe trei niveluri.

Stupii sunt cilindrici, cu o înălţime de 80 de centimetri şi un diametru de 40 de centimetri. În partea superioară a stupilor, confecţionaţi din lut şi paie uscate, se află intrarea albinelor. Mierea era recuperată printr-o deschidere situată în partea inferioară a stupului. Cercetătorii cred că apicultorii din zonă puteau obţine o cantitate anuală de o jumătate de tonă de miere.

Alături de stupi, arheologii au mai descoperit obiecte de cult remarcabile, precum statui ale zeiţelor fertilităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici