Suplimentele cu acizi graşi omega-3, inutile pentru pacienţii care au suferit un infarct - studiu

Suplimentele alimentare cu acizi graşi omega-3, care se găsesc în stare naturală în carnea anumitor specii de peşti şi în rapiţă, nu aduc beneficii notabile pacienţilor care au suferit un infarct, tratamentele actuale fiind mult mai eficiente ca în trecut, informează AFP.

29 afișări

Rezultatele studiului OMEGA au fost prezentate la cea de-a 58-a conferinţă anuală a American College of Cardiology (ACC), care se desfăşoară în oraşul Orlando din statul american Florida. Ele contrazic studiile precedente, potrivit cărora suplimentele cu omega-3 ajută la prelungirea vieţii pacienţilor care au suferit un infarct miocardic.

În opinia autorilor, studiile precedente au fost realizate într-o perioadă în care tratamentele disponibile pentru tratarea infarctului miocardic erau mult mai puţin avansate comparativ cu cele din prezent.

"Deşi acizii graşi omega-3 sunt consideraţi eficienţi în îmbunătăţirea stării de sănătate a unui pacient după o criză cardiacă, niciun studiu clinic nu a testat efectele acestor acizi în combinaţie cu tratamentele actuale", a explicat Jochen Senges, profesor de cardiologie la Universitatea Heidelberg din Germania, principalul autor al studiului.

"Nu am văzut niciun efect benefic la pacienţii care au fost trataţi cu medicaţia actuală, care reduce deja riscul de recidivă a problemelor cardiace", a explicat specialistul german, adăugând că folosirea medicamentelor actuale face ca acizii omega-3 să fie inutili.

Acest studiu a fost efectuat pe 3.287 de pacienţi, din 104 centre medicale din Germania.

Pacienţii au fost împărţiţi în două grupuri: primul grup a primit suplimente cu omega-3 în stare pură, timp de un an de zile, iar al doilea grup a primit un placebo.

În timpul studiului, 4,1% dintre participanţi au decedat, iar 3,9% au suferit un atac cerebral nefatal.

Între cele două grupuri nu s-au înregistrat diferenţe notabile din punct de vedere statistic, a declarat Jochen Senges.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici