"The King's Speech", marele învingător la premiile BAFTA 2011. Vezi lista câştigătorilor - VIDEO

Lungmetrajul "The King's Speech" a fost marele câştigător la gala premiilor Academiei de Film şi Televiziune Britanice (BAFTA), obţinând şapte trofee, printre care cele pentru cel mai bun film şi cel mai bun film britanic, informează site-ul oficial al evenimentului.

104 afișări
Imaginea articolului "The King's Speech", marele învingător la premiile BAFTA 2011. Vezi lista câştigătorilor - VIDEO

Colin Firth a câştigat trofeul BAFTA pentru "cel mai bun rol principal masculin" ("The King's Speech") (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Filmul "Discursul regelui/ The King's Speech", în care actorul Colin Firth interpretează rolul regelui George al VI-lea al Marii Britanii, a fost nominalizat la 14 categorii. În afară de premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun film britanic, "The King's Speech" a obţinut, printre altele, trofee BAFTA pentru cel mai bun scenariu original, cei mai buni actori în rol secundar - Helena Bonham Carter şi Jeffrey Rush, dar şi pentru cea mai bună coloană sonoră, semnată de Alexandre Desplat.

Câştigătorii categoriilor "cel mai bun rol principal masculin", respectiv "cel mai bun rol principal feminin" nu au constituit o surpriză - Colin Firth şi Natalie Portman. Ambii au fost recompensaţi recent cu câte un premiu Globul de Aur şi sunt consideraţi mari favoriţi la premiile Oscar, care vor fi decernate pe 27 februarie.

Drama "Black Swan", care primise 12 nominalizări, a obţinut un singur premiu, în timp ce thrillerul SF "Începutul/ Inception", cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, care a primit nouă nominalizări, a obţinut doar trei premii, la categorii tehnice.

Lungmetrajul "127 Hours", de Danny Boyle, nominalizat la opt categorii, nu a obţinut niciun premiu, iar "Adevăratul curaj/ True Grit" al fraţilor Joel şi Ethan Coen, nominalizat tot la opt categorii, a plecat acasă doar cu trofeul pentru cea mai bună imagine.

Filmul "Reţeaua de socializare/ The Social Network" - în care cineastul David Fincher prezintă etapele creării celei mai importante platforme de socializare, avându-l ca personaj central pe fondatorul acesteia, Mark Zuckerberg -, nominalizat la şase categorii, a primit trei trofee BAFTA, printre care cel pentru cel mai bun regizor.

Ediţia din 2011 a galei BAFTA a avut loc duminică seară, la Royal Opera House din Londra.

Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor premiilor BAFTA pe 2011:

Cel mai bun film: "The King's Speech" (producători Tom Hooper, David Seidler, Iain Canning, Emile Sherman, Gareth Unwin)

Cel mai bun film britanic: "The King's Speech" (producători Tom Hooper, David Seidler, Iain Canning, Emile Sherman, Gareth Unwin)

Cel mai bun debut britanic: "Four Lions" - regizor şi scenarist Chris Morris

Cel mai bun regizor: David Fincher ("The Social Network").

Cel mai bun actor în rol principal: Colin Firth ("The King's Speech")

Cea mai bună actriţă în rol principal: Natalie Portman ("Black Swan")

Cel mai bun actor în rol secundar: Geoffrey Rush ("The King's Speech").

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Helena Bonham Carter ("The King's Speech")

Cel mai bun scenariu original: David Seidler ("The King's Speech")

Cel mai bun scenariu adaptat: Aaron Sorkin ("The Social Network")

Cel mai bun film de animaţie: "Povestea jucăriilor 3/ Toy Story 3" (Lee Unkrich)

Cel mai bun film străin: "Bărbaţi care urăsc femeile/ The Girl With The Dragon Tattoo" (Suedia)

Rising Star Award: Tom Hardy

Cea mai bună coloană sonoră: "The King's Speech" - Alexandre Desplat

Cel mai bun montaj: "The Social Network" - Angus Wall, Kirk Baxter

Cea mai bună scenografie: "Inception" - Guy Hendrix Dyas, Larry Dias, Doug Mowat

Cel mai bun sunet: "Inception" - Richard King, Lora Hirschberg, Gary A Rizzo, Ed Novick

Cele mai bune efecte speciale: "Inception" - Chris Corbould, Paul Franklin, Andrew Lockley, Peter Bebb

Cea mai bună imagine: Roger Deakins ("True Grit")

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: "Alice in Wonderland" - Valli O'Reilly, Paul Gooch

Cele mai bune costume: "Alice in Wonderland" - Colleen Atwood

Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: "Until the River Runs Red" (producători Paul Wright, Poss Kondeatis)

Cel mai bun scurtmetraj animat: "The Eagleman Stag" (producător Michael Please)

Academy Fellowship: Christopher Lee

Contribuţie excepţională adusă cinematografiei: seria de filme "Harry Potter" (scriitoarea J. K. Rowling, producătorul David Heyman)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici