The Rolling Stones, concert istoric la Havana, unde muzica rock a fost interzisă de regimul comunist - GALERIE FOTO & VIDEO

Trupa britanică The Rolling Stones a susţinut vineri seară, un concert în Havana care i-a făcut să vibreze pe zecii de mii de fani din Cuba, unde mare parte a muzicii rock internaţionale a fost interzisă zeci de ani, concertul având loc la puţin timp după vizita preşedintelui SUA în această ţară.

1922 afișări
Imaginea articolului The Rolling Stones, concert istoric la Havana, unde muzica rock a fost interzisă de regimul comunist - GALERIE FOTO & VIDEO

The Rolling Stones, concert istoric la Havana, unde muzica rock a fost interzisă de regimul comunist GALERIE FOTO & VIDEO

A fost vorba de un concert gratuit la care au participat fanii declaraţi ai trupei, rockerii de o viaţă care şi-au ascuns pasiunea şi dragostea pentru cei de la The Rolling Stones, precum şi pentru alte formaţii ale genului, informează BBC.

Mick Jagger şi-a salutat fanii în limba spaniolă înainte de debutul concertului cu hit-ul din 1968 "Jumpin' Jack Flash". Concertul a avut loc la câteva zile după vizita istorică a preşedintelui SUA Barack Obama în Cuba.

Zeci de mii de cubanezi au stat la coadă ore în şir pentru a pătrunde pe stadionul Ciudad Deportiva din Havana, cu o capacitate de 45.000 de locuri.

"Salut, Havana. Bună seară oamenilor mei din Cuba", a declarat Jagger înainte de spectacol. Formaţia a cântat 18 melodii într-un concert ce a durat două ore, printre care s-au numărat cântece celebre, "Sympathy for the Devil "şi "Satisfaction".

Spectacolul este văzut drept un alt semnal al unei schimbări reale în Cuba. Până acum 15 ani, guvernul comunist din Cuba a interzis mare parte a muzicii rock şi pop, catalogată ca subversivă şi depravată. Cu toate acestea, Cuba s-a schimbat puternic în ultimii ani, mai ales în ultimele 18 luni în timp ce procesul de reapropiere faţă de SUA s-a intensificat.

Fanii au călătorir din colţurile îndepărtate ale Cubei şi ale altor ţări pentru a participa la concertul pe care unii l-au numit „un moment istoric”. „A fost interzis. Nu i-am putut primi pe The Beatles şi nici pe unii cântăreţi din America Latină. Acum avem voie să ascultăm ceea de dorim.”, a declarat un fan pentru BBC.

„Vizita lui Obama şi acum The Rolling Stones. Este un moment unic şi istoric. Aşa ca da, ma bucur că sunt aici”, a exprimat un alt fan. Pe de altă parte, Joaquin Ortiz, un paznic în vârstă de 62 de ani a declarat pentru Associated Press: „După ziua de azi pot muri. Asta a fost printre ultimele dorinţe: să îi văd şi să îi ascult pe cei de la The Rolling Stones.”

The Rolling Stones au lansat un scurt video în care precizau faptul că spectacolul lor este un semn al schimbării Cubei: „Timpul schimbă totul. Suntem extrem de bucuroşi să fim aici. Acum 10 ani acest lucru ar fi fost surprinzător.”, a declarat Mick Jagger.

Autorităţile cubaneze au declarat că s-au aşteptat la cel puţin o jumătate de milion de oameni să vizioneze primul concert al formaţiei britanice, în Cuba. Potrivit ziarului britanic Mirror, concertul s-ar fi ţinut în ciuda unei cereri a Papei Francisc de a-l opri pentru că era organizat în Vinerea Mare. Vaticanul ar fi sugerat ca trupa să înceapă concertul după miezul nopţii.

Conform unei surse , „Membrii trupei au încremenit când Vaticanul i-a contact prin intermediul unei scrisori - nu le-a venit să îşi creadă ochilor. Oricât şi-ar fi dorit să nu îl supere pe Papă, aceştia aveau un contract şi au dorit să şi-l onoreze.”

Concertul formaţiei britanice este parte a turneului The Rolling Stones în America Latină. Intitulat "America Latina Ole", acest turneu reprezintă o serie de concerte pe stadioane, fiind în acelaşi timp o continuare a celui pe care The Rolling Stones l-a susţinut în America de Nord în 2015.

The Rolling Stones, înfiinţată la Londra, în 1962, este una dintre cele mai renumite formaţii rock din lume. Trupa este formată din Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts şi Ronnie Wood. The Rolling Stones a vândut peste 200 de milioane de albume în lumea întreagă şi a susţinut mii de concerte cu casa închisă.

Pe 17 iulie 2007, formaţia The Rolling Stones a concertat şi la Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici