Toaletele defecte de pe ISS ar putea grăbi întoarcerea echipajului

Defecţiunea la toaletele de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a devenit o problemă gravă, care i-ar putea obliga pe astronauţi, în ultimă instanţă, să se întoarcă mai devreme pe Pământ, a indicat, marţi, un oficial al programului de zboruri rus, Vladimir Soloviev.

17 afișări
Imaginea articolului Toaletele defecte de pe ISS ar putea grăbi întoarcerea echipajului

Toaletele defecte de pe ISS ar putea grăbi întoarcerea echipajului (Imagine: Mediafax/AFP)

"Avem o problemă cu sistemul de salubrizare. Este un incident serios. În asemenea circumstanţe, putem chiar comanda o evacuare de urgenţă (a echipajului, n.r.)", a spus Soloviev, citat de agenţia de presă Interfax.

Oficialul a lăsat, totuşi, să se înţeleagă că evacuarea ar putea fi evitată, sistemul fiind parţial reparat. Noi reparaţii vor fi efectuate joi şi vineri.

Între timp, astronauţii se vor servi de sacii individuali pentru recoltarea urinei şi a excrementelor, a spus Soloviev.

De o săptămână, cei trei bărbaţi aflaţi la bordul ISS, un american şi doi ruşi, au fost nevoiţi să facă apel la soluţii de urgenţă din cauza unei pene la sistemul de evacuare a urinei.

Naveta spaţială americană Discovery, cu şapte astronauţi la bord, s-a conectat, luni, la ISS pentru a instala al doilea şi cel mai important modul al laboratorului japonez Kibo şi a livra o pompă pentru repararea toaletelor defecte de pe avanpostul spaţial. Astronauţii de pe Discovery le-au mai adus locatarilor de pe ISS privaţi de toaletă şi saci individuali pentru recoltarea urinei şi a excrementelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici