Tokyo este noua capitală gastronomică a lumii

Tokyo a devenit capitala mondială a restaurantelor de trei stele, cu 11 recompense supreme decernate de Ghidul Michelin 2010, surclasând Parisul, care a obţinut numai 10 distincţii, a declarat, marţi, Jean-Luc Naret, directorul Ghidurilor Michelin.

53 afișări
Imaginea articolului Tokyo este noua capitală gastronomică a lumii

Tokyo este noua capitală gastronomică a lumii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tokyo rămâne în continuare şi oraşul cu "cele mai multe stele" din lume - 261 -, 34 mai multe decât anul trecut, atribuite unui număr de 197 de restaurante.

Bucătăria niponă a continuat să fie preţuită de 67% dintre cei selecţionaţi de Michelin din rândul a circa 160.000 de restaurante din Tokyo.

Ghidul, care va fi comercializat pe teritoriul Japoniei începând cu 20 noiembrie, în limbile engleză şi japoneză, acoperă 15 districte ale capitalei Japoniei şi introduce în clasament pentru prima oară localurile tip "izakaya" (braserii), restaurantele specializate în "kushiage" şi "yakitori" (frigărui) şi localurile "shojin ryori" (bucătărie vegetariană a călugărilor).

"Cu 261 de stele, Tokyo rămâne, de departe, capitala gastronomică a lumii şi oraşul cu cele mai multe restaurante de trei stele", a spus Naret.

Cu 11 restaurante de trei stele (faţă de 9 anul trecut), 42 "de două stele" (în urcare de la 36) şi 144 "de o stea" (de la 128 în 2008), Tokyo surclasează Parisul.

Cu toate acestea, Franţa rămâne ţara celor mai bune restaurante, cu 25 de restaurante de trei stele, faţă de 18 câte are Japonia, dacă se adaugă şi cele şapte incluse în ghidul Michelin Kyoto-Osaka (vest) apărut luna trecută.

Primul ghid Tokyo 2008 s-a vândut în 300.000 de exemplare în decursul a cinci săptămâni. Ediţia 2009 a vândut deja 180.000 de ghiduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici