Tom Cruise şi John Travolta, prezenţi la inaugurarea unei catedrale scientologice în Florida

Actorii americani Tom Cruise şi John Travolta au asistat, duminică, la ceremonia de inaugurare a unei catedrale scientologice în Florida, în care membrii acestui cult vor fi învăţaţi să îşi dezvolte o serie de "super-puteri".

194 afișări
Imaginea articolului Tom Cruise şi John Travolta, prezenţi la inaugurarea unei catedrale scientologice în Florida

Tom Cruise (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Catedrala, al cărei cost de construcţie a fost de 145 milioane de dolari, se află în oraşul Clearwater din statul american Florida.

Actorii Tom Cruise, John Travolta şi Kelly Preston au fost prezenţi la acest eveniment, la care au participat aproximativ 6.000 de persoane, informează dailymail.co.uk.

Clădirea are o suprafaţă de 35.000 de metri pătraţi şi este cea mai înaltă construcţie din centrul oraşului Clearwater. Lucrările de construcţie au durat aproape 15 ani.

Prin inaugurarea catedralei, practicanţii scientologiei vor putea să frecventeze programul "Super Power" (super-puteri), creat de fondatorul acestui cult religios, L. Ron Hubbard, în anii '70.

Organizatorii se aşteptau ca la inaugurare să participe cel puţin 10.000 de membri ai cultului scientologic, însă, potrivit publicaţiei Tampa Bay Times, numărul acestor a fost mult mic - cel mult 6.000 de persoane.

La ceremonie au participat doar membri ai cultului scientologic.

După un discurs introductiv ce a avut o durată de opt minute, susţinut de liderul scientologic David Miscavige, organizatorii au marcat momentul deschiderii uşilor catedralei printr-o ploaie de confetti.

Inaugurarea catedralei nu a reprezentat însă un motiv de bucurie pentru toţi locuitorii din Clearwatter. Unii dintre ei au organizat un protest, iar alţi localnici s-au declarat nemulţumiţi de faptul că această religie "a pus stăpânire" pe oraşul lor.

Noua clădire face parte dintr-un complex mai larg care serveşte ca centru spiritual pentru membrii cultului scientologic. La parterul noii construcţii, vizitatorii vor putea să afle diverse informaţii despre acest cult.

În holul principal vor fi expuse diverse obiecte care explică sistemul de credinţe şi practici ale cultului.

La primul şi la al doilea etaj au fost amenajate birouri şi săli de clasă, iar la subsolul clădirii se află o bucătărie imensă şi săli de mese.

Un număr de trei sute de camere mici pentru "audit" se află la etajele superioare ale clădirii. "Auditul" este termenul religios pentru "consiliere" în scientologie, iar o şedinţă de audit poate costa până la 1.000 de dolari.

Însă "coroana" clădirii este cel de-al cincilea etaj, unde membrii cultului pot participa pentru prima dată la programul "Super Power".

Programul "Super Power", creat de fondatorul cultului scientologic, L. Ron Hubbard, este considerat una dintre cele mai mari descoperiri ale acestuia.

"Super Power reprezintă o serie de procese de consiliere spirituală create pentru a da înapoi unei persoane propriul ei punct de vedere, pentru a-i creşte percepţia, pentru a-şi exercita puterea de a alege şi de a stimula considerabil ale abilităţi spirituale", a declarat Ben Show, purtătorul de cuvânt al cultului scientologic.

L. Ron Hubbard a descris el însuşi acest program: "Super Power este răspunsul nostru la o societate bolnavă, muribundă şi moartă. Cu el putem literalmente să îi aducem pe morţi la viaţă".

Programul promite stimularea percepţiilor şi a simţurilor unei persoane printr-o serie de exerciţii mintale şi fizice.

Adepţii scientologiei cred că, pe lângă cele cinci simţuri - auz, văz, gust, miros şi tactil -, oamenii au alte 57 de abilităţi suplimentare denumite "percepţii".

Printre acestea se numără abilitatea de a simţi circulaţia sangvină, echilibrul, direcţia, temperatura, gravitaţia, dar şi "conştientizarea importantului şi a neimportantului".

Ca parte a terapiei, membrii cultului sunt aşezaţi pe un simulator antigravitaţional, legaţi la ochi, pentru a-şi ameliora "percepţiile".

Un alt element interesant al catedralei din Florida este o pistă circulară pentru alergări, amenajată la etajul al şaselea.

Scientologii folosesc acea pistă pentru "Cause Resurgence Rundown" ("Alergare care cauzează reînvierea"). Cu alte cuvinte, participanţii la acest program aleargă până când au un moment de iluminare, denumit "cunoaştere".

Cultul scientologic, promovat din plin de Tom Cruise şi John Travolta, este considerat o sectă în mai multe ţări europene, unde a făcut şi subiectul unor condamnări judiciare.

Acesta a fost fondat în Statele Unite, în 1954, de scriitorul de literatură SF Lafayette Ron Hubbard (1911 - 1986), care a pretins că oamenii poartă în ei urme ale unei vechi civilizaţii extraterestre. Scientologia a obţinut avantaje fiscale rezervate cultelor religioase. De altfel, cultul are statut de întreprindere comercială. Cultul are milioane de adepţi pe care preferă să-i recruteze din cercurile sociale influente. Adepţii trebuie să doneze sume mari de bani pentru a urma cursurile scientologice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici