Tom Hanks va reporni acceleratorul de particule, în iunie

Actorul american Tom Hanks va fi cel care va reporni, în iunie, acceleratorul de particule - Large Hadron Collider (LHC) -, care s-a defectat la câteva zile după ce a fost inaugurat, în septembrie 2008, informează thesun.co.uk.

27 afișări
Imaginea articolului Tom Hanks va reporni acceleratorul de particule, în iunie

Tom Hanks va reporni acceleratorul de particule, în iunie

Giganticul dispozitiv, amplasat subteran, este cel mai mare accelerator de particule din lume şi a suferit o defecţiune majoră, în septembrie 2008, la doar câteva zile după ce a fost pus în funcţiune, beneficiind de o mare acoperire mediatică.

O conexiune electrică greşit realizată a condus la o scurgere de heliu, stocat la temperaturi foarte joase, şi a provocat pagube estimate la peste 20 de milioane de lire sterline (aproximativ 22,57 milioane de euro). Dispozitivul a fost realizat şi este testat de Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare (CERN), cu sediul în apropiere de Geneva.

În urma acestui incident, 53 dintre magneţii folosiţi pentru accelerarea particulelor subatomice în interiorul dispozitivului lung de 27 de kilometri, amplasat într-un tunel de sub frontiera franco-elveţiană, au avut nevoie să fie aduşi la suprafaţă pentru a fi reparaţi sau curăţaţi.

Hanks a fost abordat cu ocazia filmărilor la cel mai recent proiect cinematografic la care a participat, "Îngeri şi demoni/ Angels and Demons", în care interpretează rolul unui profesor universitar de la Harvard care investighează furtul a 0,25 grame de antimaterie, din laboratorul CERN, ce urma să fie folosită pentru distrugerea Vaticanului.

Steve Myers, directorul CERN, a declarat pentru Nature News că l-a condus pe celebrul actor american într-un tur al laboratorului subteran, pe 13 februarie. El l-a întrebat apoi pe starul hollywoodian dacă doreşte să fie cel care va apăsa butonul de pornire a acceleratorului de particule, iar Hanks a acceptat această propunere.

Acest dispozitiv a fost construit pentru a simula, în condiţii de laborator, fenomenul cunoscut sub numele de "Big Bang" - care a condus la formarea Universului, în urmă cu 15 miliarde de ani - prin ciocnirea particulelor subatomice cu o energie ce nu a mai fost produsă niciodată în trecut.

Cercetătorii speră să obţină astfel răspunsuri la întrebări importante, precum factorii care determină masa unui corp şi existenţa dimensiunilor paralele în spaţiu.

Există, totodată, şi posibilitatea apariţiei unei găuri negre de mici dimensiuni în interiorul LHC. Oamenii de ştiinţă au declarat că acest fapt, dacă va avea loc, nu va reprezenta o ameninţare pentru omenire.

Hanks, în vârstă de 52 de ani, a câştigat două premii Oscar pentru cel mai bun actor, în 1993 şi 1994, pentru rolurile sale din "Philadelphia" şi, respectiv, "Forrest Gump".

Filmul "Îngeri şi demoni", o adaptare a romanului omonim scris de Dan Brown, va fi lansat în România în luna mai.

Citeşte şi

Acceleratorul de particule de la Geneva, reparat de experţi polonezi

Inaugurarea Large Hadron Collider (Video)

Large Hadron Collider nu va putea fi repornit până la primăvară

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici