Traian Băsescu a dansat, alături de Florin Cioabă, la Festivalul rromilor de la Costeşti

Preşedintele Traian Băsescu a participat, marţi după-amiază, la festivalul anual al romilor care are loc în localitatea vâlceană Costeşti.

321 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu a dansat, alături de Florin Cioabă, la Festivalul rromilor de la Costeşti

Traian Băsescu a dansat, alături de Florin Cioabă, la Festivalul rromilor de la Costeşti (Imagine din arhivă; Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

După ce a participat la lansarea primului vehicul Ford asamblat la Automobile Craiova, şeful statului a mers în localitatea Costeşti, unde are loc Festivalul rromilor, organizat în fiecare an de Sfânta Marie Mică la Mănăstirea Bistriţa.

La sărbătoare au participat câteva mii de rromi, în frunte cu autointitulatul rege al rromilor, Florin Cioabă.

Traian Băsescu a dansat, alături de Florin Cioabă

Preşedintele Traian Băsescu, împreună cu soţia sa, Maria, a asistat la un spectacol de dansuri ţigăneşti, alături de Florin Cioabă, şi a aplaudat formaţiile de rromi care au cântat şi dansat.

La un moment dat, preşedintele a fost luat din mulţime de câţiva dansatori şi a fost dus pe o scenă amplasată pe câmpul unde are loc sărbătoarea. Şeful statului a dansat pe scenă alături de regele Cioabă şi de câţiva tineri rromi.

Preşedintele i-a îndemnat pe rromi să-şi dea copiii la şcoală

Preşedintele Băsescu s-a adresat, după spectacol, rromilor prezenţi, spunându-le să îşi trimită copiii la şcoală.

Şeful statului le-a mai spus rromilor că trebuie să aibă curajul să îşi declare etnia, în condiţiile în care la ultimul recensământ au fost înregistraţi mai puţini rromi decât există în realitate.

Totodată, Băsescu a primit din partea autointitulatului rege al rromilor o carte despre tradiţiile ţigăneşti şi o medalie cu chipul tatălui lui Florin Cioabă. De asemenea, Maria Băsescu a primit în dar un costum tradiţional ţigănesc.

Tradiţia întâlnirii de la Costeşti este veche de mai bine de trei decenii, de când un bulibaşă bătrân şi bolnav din Gorj s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, care se află la Mănăstirea Bistriţa din zonă, să îi ierte păcatele şi să moară. Rromii povestesc că după ce bătrânul bulibaşă a terminat rugăciunea şi a ieşit pe poarta mănăstirii a murit.

Festivalul romilor de la Costeşti

Rromii vin de atunci de Sfânta Maria Mică să se roage mai întâi la moaştele sfântului, pentru sănătate şi prosperitate, după care îşi întind corturile şi mesele în câmpia din satul Bistriţa, unde împreună cu bulibaşii petrec cu vinuri şi băuturi scumpe, pui, curcani, miei şi purcei la proţap, sarmale, cârnaţi şi fructe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici