Tristania deschide Festivalul Artmania, la Sibiu

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Artmania va fi organizată în perioada 17 - 19 iulie, la Sibiu, seria concertelor urmând să fie deschisă de norvegienii din trupa Tristania, informează organizatorii evenimentului.

24 afișări
Imaginea articolului Tristania deschide Festivalul Artmania, la Sibiu

Tristania deschide Festivalul Artmania, la Sibiu

În ultimii trei ani, pe scena festivalului au fost prezente nume de rezonanţă printre care HIM, Amorphis, Anathema, Lacrimosa, Tiamat, My Dying Bride şi Within Temptation.

Pentru 2009, Artmania pregăteşte un line-up generos, format din trupe consacrate ale muzicii rock de renume mondial.

Tristania este considerată una dintre primele trupe de gothic metal.

În 1996, în urma destrămării trupei Uzi Suicide, Morten Veland, Einar Moen şi Kenneth Olsson înfiinţează Tristania. Ulterior, intră în componenţa formaţiei Anders Hilde, Vibeke Stene şi basistul Rune Osterhus.

Primul EP marca Tristania a fost produs in 1997, iar în acelaşi an lansează primul lor album integral, "Widow's Weeds". Un an mai târziu, după producţia piesei "Angina", formaţia lansează "Beyond the Veil".

Considerat cel mai bun album marca Tristania, "Beyond the Veil" este reprezentativ pentru sound-ul lor distinct, care generează o atmosferă sonoră puternic decorată cu linii melodice tulburătoare. Acest album marchează, totodată, şi despărţirea lui Morten Veland de trupă.

2001 este anul apariţiei albumului "WorldofGlass", înregistrat cu Ronny Thorsen - din Trail of Tears -, Jan Kenneth Barkved şi Osten Bergoy. Bergoy va rămâne în formaţie definitiv, alături de Kjetil Ingebresthsen, interpretul vocilor morbide din "World of Glass".

În 2005, Tristania lansează "Ashes", primul album produs de casa de discuri SPV. "Ashes" se îndepărtează de sound-ul gotic de atmosferă şi se încadrează într-un stil mult mai apropiat de genul progresiv.

Absenţa corului din acest album marchează o sensibilă simplificare a complexităţii partiturilor şi a lirismului trupei. Turneul european de promovare a generat o altă schimbare, prin menţinerea chitaristului Svein Terje Solvand, contractat iniţial numai pentru perioada concertelor.

Urmează plecarea lui Kjetil Ingebrethsen, în aprilie 2006, şi a solistei Vibeke Stene, în 2007. Mariangela Demurtas este oficial noua interpretă a trupei, alături de care Tristania şi-a înregistrat cel mai recent album şi cu care va porni în turneul din 2009.

"Illuminated", albumul norvegienilor lansat în 2007, la casa de discuri Steamhammer, a fost produs de Waldemar Sorychta, binecunoscut pentru producţiile trupelor Tiamat, Samael, Moonspell şi Therion.

Rezultatul este remarcabil prin piese de calitate aranjate într-un album omogen. Tristania a înregistrat "Illuminated' acompaniată de un cvartet de coarde, iniţiativă care s-a dovedit un succes. Anders Høyvik comentează schimbarea evidentă de ritm de la "Ashes" la "Illuminated" printr-un plus de putere şi energie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici