Trusa de scris folosită de Hitler pentru a semna Acordul de la Munchen, vândută cu 423.000 de dolari

O trusă de scris din alamă, având gravate pe ea literele "A" şi H", folosită de Adolf Hitler pentru a semna Acordul de la Munchen din 1938, a fost vândută cu 423.000 de dolari, joi, la o licitaţie organizată în Statele Unite ale Americii de casa Alexander Autographs.

263 afișări
Imaginea articolului Trusa de scris folosită de Hitler pentru a semna Acordul de la Munchen, vândută cu 423.000 de dolari

Trusa de scris folosită de Hitler pentru a semna Acordul de la Munchen, vândută cu 423.000 de dolari (Mediafax Foto/AFP)

Trusa de scris, ce conţine mai multe călimări cu cerneală şi este decorată cu simboluri naziste - vulturul şi svastica -, a fost scoasă la vânzare în oraşul Stamford din statul Connecticut şi a fost achiziţionată de un colecţionar de pe coasta de vest a Statelor Unite.

Experţii casei Alexander Autographs au declarat, pe 30 noiembrie, că acest set, al cărui design a fost conceput chiar de Hitler şi a cărui autenticitate a fost confirmată, ar putea fi vândut pentru o sumă cuprinsă în intervalul 500.000 - 600.000 de dolari.

Fotografii istorice îi arată pe Hitler, Benito Mussolini, premierul britanic Neville Chamberlain şi pe preşedintele Consiliului francez Edouard Daladier, în apropierea acestei truse de scris, în timpul semnării Acordului de la Munchen, pe 30 septembrie 1938.

Potrivit casei de licitaţii Alexander Autographs, soldaţii conduşi de John L. McConn, locotenent în armata americană, însărcinaţi cu paza biroului privat al lui Hitler, în primăvara anului 1945, au găsit diverse obiecte în pivniţa casei unde au fost depozitate din motive de securitate. În afara setului de scris, acolo se aflau pistoale decorate cu bijuterii, un inel mare de aur cu rubine, dar şi multe opere de artă furate.

"Ca toţi militarii americani, McConn voia să se întoarcă acasă cu un suvenir de război şi şi-a însuşit trusa de scris, a pus-o într-o cutie mai mare şi i-a trimis-o tatălui său în Texas", a precizat comisarul licitaţiei.

Acordul de la Munchen a marcat reculul democraţiilor occidentale, care, temându-se de izbucnirea unui război, i-au permis lui Hitler să anexeze teritoriile sudete. În acest fel, acordul l-a încurajat de fapt pe Hitler să invadeze Polonia şi să declanşeze cel de-Al Doilea Război Mondial, în anul următor (1939).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici