Turnul din Pisa nu mai este în pericol de a se prăbuşi

Turnul din Pisa, unul dintre cele mai importante puncte de interes turistic din Italia, nu mai este în pericol de a se prăbuşi, după ce o echipă de ingineri a reuşit să stabilizeze structura acestuia pentru prima dată în ultimii 800 de ani.

2346 afișări
Imaginea articolului Turnul din Pisa nu mai este în pericol de a se prăbuşi

Turnul din Pisa nu mai este în pericol de a se prăbuşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul de stabilizare a Turnului din Pisa a costat 26 de milioane de euro, iar şeful echipei de ingineri care a lucrat la consolidarea acestuia spune că monumentul nu se va mai mişca timp de cel puţin 200 de ani, informează BBC.

Proiectul de stabilizare a durat 10 ani şi a implicat extragerea a aproximativ 70 de tone de pământ din partea nordică a monumentului pentru a-l îndrepta.

Turnul a continuat să se clatine şi după terminarea lucrărilor.

Şapte ani mai târziu, specialiştii au făcut măsurători şi au aflat că, după ce şi-a corectat unghiul de înclinare cu 48 de centimetri, turnul a încetat să se mai mişte.

Construcţia Turnului din Pisa a început în 1173. Monumentul a fost proiectat să stea vertical, însă, din cauza calităţii proaste a solului, fundaţia a început să se scufunde chiar în timpul construcţiei, provocând inclinarea turnului spre sud.

În 2007, clopotniţa din Suurhusen, un sătuc fără istorie din nordul Germaniei, a căpătat notorietate internaţională după ce a intrat în Cartea Recordurilor pentru că este mai înclinată decât Turnul din Pisa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici