Un asteroid ne-a ocolit „la mustaţă”, fără ca astronomii să prindă de veste. A trecut la mai puţin de 3.000 de km de Pământ

  • Asteroidul, numit de astronomi 2020 QG, a trecut duminică la o distanţă de aproximativ 2.950 de kilometri de Pământ, pe deasupra Oceanului Pacific, potrivit Science Alert.
  • Chiar dacă ar fi lovit planeta noastră, date fiind dimensiunile sale, asteroidul nu ar fi fost periculos; doar bucăţi mici din acesta ar fi putut ajunge la sol.
  • Astronomii au detectat existenţa asteroidului la aproximativ şase ore după ce acesta a trecut de Pământ, întrucât detectarea asteroizilor care vin din direcţia soarelui, cum este cazul lui 2020 QG, este foarte dificilă.
3142 afișări
Imaginea articolului Un asteroid ne-a ocolit „la mustaţă”, fără ca astronomii să prindă de veste. A trecut la mai puţin de 3.000 de km de Pământ

Un asteroid de mărimea unei maşini a trecut duminică la o distanţă de aproximativ 2.950 de kilometri de Pământ, fiind asteroidul cel mai apropiat de planeta noastră înregistrat vreodată, conform detectoarelor de asteroizi şi unui catalog întocmit de Observatorul Astronomic Sormano din Italia.

Cel mai probabil, datorită dimensiunilor sale, roca spaţială nu ar fi prezentat niciun pericol pentru oameni dacă ar fi lovit planeta noastră. Acest asteroid, numit de astronomi 2020 QG, se estimează că a trecut cu o viteză de aproximativ 12,4 kilometri pe secundă sau aproximativ 44.000 km/h, pe deasupra Oceanului Pacific, la sute de km est de Australia. Observaţiile sugerează că obiectul trebuie să fi avut între 2 şi 5,5 metri lăţime. Dar chiar dacă ar fi avut dimensiunea maximă şi ar fi fost alcătuit din fier dens (majoritatea asteroizilor sunt formaţi din roci), doar bucăţi mici dintr-un astfel de asteroid ar fi putut ajunge la sol, potrivit simulatorului „Impact Earth” de la Universitatea Purdue şi Imperial College din Londra.

Asteroidul ar fi explodat în atmosferă, creând o minge de foc strălucitoare şi o deflagraţie în aer echivalentă cu detonarea câtorva zeci de kilotone de TNT, ca una dintre bombele atomice aruncate de SUA deasupra Japoniei în 1945. Dar explozia ar fi avut loc la aproximativ 5 km deasupra solului, fiind abia sesizată de oamenii de la sol.

Astronomii au aflat însă că asteroidul a existat abia după ce acesta a trecut de Pământ, observatorul Palomar din California detectând pentru prima dată roca spaţială la aproximativ şase ore după ce aceasta a zburat pe lângă Pământ. „Nu putem face prea multe pentru detectarea asteroizilor care vin din direcţia soarelui, deoarece asteroizii sunt detectaţi doar folosind telescoape optice (cum ar fi ZTF) şi îi putem căuta doar pe cerul nopţii”, a declarat pentru Business Insider Paul Chodas, directorul Centrului pentru Studierea Obiectelor din apropierea Pământului din cadrul NASA.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici