Un film controversat despre viaţa Amaliei Rodrigues, extrem de urmărit în Portugalia

Amalia Rodrigues, cântăreaţa care a consacrat fado-ul portughez pe plan mondial, atrage din nou publicul, de data aceasta în cinematografele portugheze, unde rulează un film controversat despre viaţa ei, informează  BBC News Online.

1538 afișări
Imaginea articolului Un film controversat despre viaţa Amaliei Rodrigues, extrem de urmărit în Portugalia

Un film controversat despre viaţa Amaliei Rodrigues, extrem de urmărit în Portugalia

Cunoscută în Portugalia doar ca Amalia, ea a murit în octombrie 1999, statul declarând în urma decesului ei trei zile de doliu naţional. În onoarea cântăreţei a fost suspendată chiar şi campania pentru alegerile generale, în desfăşurare la acel moment.

Filmul va fi distribuit în străinătate în 2009 şi povesteşte modul în care a evoluat cariera cântăreţei, ce a trecut de la o sărăcie extremă la statutul de vedetă internaţională, după ce a promovat folclorul portughez în străinătate într-un mod neegalat nici înainte, nici după.

Filmul a suscitat critici dure din partea membrilor familiei cântăreţei.

Vocea Amaliei Rodrigues nu este numai recognoscibilă instantaneu, ci şi inimitabilă. Astfel că filmul este prima peliculă cu durată mare care foloseşte înregistrări originale din primele ei spectacole.

Sandra Barata Belo, actriţa care a interpretat-o pe Amalia în film, spune că rolul a reprezentat o adevărată provocare pentru ea. Amalia "este în continuare extrem de prezentă în amintirea noastră. Cred că am sentimentul că a fi portughez este totuna cu a o iubi pe Amalia. Ea ne aparţinea", a spus ea.

Scena centrală a filmului este cea în care, diagnosticată cu cancer, Amalia se închide într-o cameră de hotel din New York cu intenţia de a se sinucide, aşa cum a dezvăluit cântăreaţa ulterior, într-un interviu.

În film, în acel moment de criză, ea îşi aminteşte episoade cheie din viaţa ei, începând din copilărie, şi care sunt prezentate secvenţial.

"Amalia, The Film" a fost proiectat în mai multe cinematografe portugheze decât orice alt film realizat în această ţară.

Deşi Amalia Rodrigues nu a avut copii, rudele, inclusiv sora ei, Celeste, care apare în numeroase scene ale filmului, au încercat fără succes să blocheze premiera peliculei, susţinând că nici personalitatea Amaliei şi nici caracterele membrilor familiei nu sunt redate realistic.

Regizorul Carlos Coelho da Silva spune că realizarea filmului s-a făcut pe baza unor cercetări amănunţite şi a unor interviuri realizate cu numeroase persoane care o cunoşteau foarte bine pe Amalia. În particular, anumite elemente comportamentale afişate de cântăreaţă în timpul vieţii, şocante pentru societatea conservatoare a timpului său, arată cât de modernă era diva portugheză.

"Poveştile pe care le avem despre Amalia şi bărbaţii cu care a avut legături sunt, de fapt, reale", a spus el. "Toată lumea ştie că a fost împreună cel puţin cu cei patru bărbaţi prezentaţi în film. Dar ea era o femeie care trăia înaintea timpului ei, era foarte deschisă la absolut orice. Aceasta este o modalitate de a-i aduce un tribut şi de a o prezenta ca pe o femeie adevărată, cu dorinţe şi pasiuni, nu doar pentru fado, ci şi pentru fiinţe umane", a spus cineastul.

Acorduri de distribuţie pentru peliculă au fost deja semnate pentru peste 24 de pieţe externe, inclusiv Brazilia, China şi mai multe state arabe, precum şi cu Olanda şi Belgia, unde filmul va rula din aprilie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici