Un habitat unic de recif din apropierea fluviului Amazon este ameninţat. Acesta conţine multe specii necunoscute cu valoare medicinală sau ştiinţifică

  • Oamenii de ştiinţă spun că un habitat unic de recif din apropierea gurii fluviului Amazon este ameninţat de planurile de forare pentru petrol.
  • Reciful a fost descoperit în 2016, iar cercetătorii spun că ar putea conţine multe specii necunoscute cu valoare medicinală sau ştiinţifică.
253 afișări
Imaginea articolului Un habitat unic de recif din apropierea fluviului Amazon este ameninţat. Acesta conţine multe specii necunoscute cu valoare medicinală sau ştiinţifică

Un habitat unic de recif din apropierea fluviului Amazon este ameninţat. Acesta conţine multe specii necunoscute cu valoare medicinală sau ştiinţifică

Reciful amazonian este neobişnuit deoarece se află în ape adânci şi este uneori ascuns de apele noroioase care se varsă în mare de la cel mai mare fluviu din lume.
 
Adâncimea sa, până la 220 m şi curenţii puternici din zonă înseamnă că a fost puţin studiat de când a fost descoperit.
 
Este o zonă foarte mare, sunt lucruri pe care nu le ştim încă", spune César Cordeiro, profesor la Centrul de Biosciinţe şi Biotehnologie de la Universitatea din nordul oraşului Rio de Janeiro. „Există specii care ar putea să apară doar în acea zonă şi nicăieri altundeva în lume".
 
Una dintre acestea este un burete care este studiat în prezent la Universitatea din São Paulo, care a dat semne că ar poseda proprietăţi anticancerigene, potrivit BBC.
 
„Există un mare potenţial de câştig economic prin studierea şi protejarea acestor sisteme", spune Rodrigo Leão de Moura, profesor la Institutul de Biologie al Universităţii din Rio de Janeiro şi principalul om de ştiinţă implicat în descoperirea recifului.
 
Oamenii de ştiinţă se tem că planurile companiei petroliere braziliene Petrobras de a fora pentru petrol în apropierea recifului ar putea provoca o scurgere de petrol care ar devasta ecosistemul.
 
Petrobras plănuieşte să efectueze luna aceasta un test pentru a afla mai multe despre modul în care s-ar dispersa petrolul în cazul unei scurgeri.
 
În cazul în care acest lucru va fi satisfăcător pentru agenţia braziliană de protecţie a mediului, Ibama, puţurile de explorare ar putea urma la scurt timp după aceea, la 160 km de ţărm, dar mult mai aproape de recif.
 
Ministrul brazilian al mediului, Joaquim Leite, membru al guvernului demisionar numit de preşedintele Jair Bolsonaro, a declarat că este posibil să se facă explorări petroliere în această zonă şi să se protejeze mediul înconjurător, însă profesorul Moura are îndoieli.
 
„Această zonă are unul dintre cei mai puternici curenţi de pe planetă şi o amplitudine a mareelor care poate fi mai mare de 10 m. Acestea sunt condiţii de mediu care pun la încercare orice lucrare de inginerie, făcând-o foarte riscantă", spune el.

Unicitatea recifului

Multe recife apar în ape puţin adânci, unde soarele oferă energie din abundenţă pentru ca coralii să crească.
 
Acesta este diferit. Este mai adânc şi mai întunecat şi este compus în principal din alge roşii dure, capabile să realizeze fotosinteza, procesul prin care plantele transformă lumina soarelui, apa şi CO2 în carbohidraţi şi oxigen, în condiţii de lumină slabă.
 
Algele sunt tari deoarece conţin o substanţă asemănătoare cretei în pereţii celulelor lor, ceea ce permite ca structurile mari şi solide să crească în timp.
 
Se crede că reciful acoperă o suprafaţă de 56.000 km pătraţi (22.000 mile pătrate) şi că adăposteşte mulţi bureţi diferiţi, unii corali şi cel puţin 70 de specii de peşti, creveţi şi homari. Acestea, la rândul lor, reprezintă o sursă de hrană şi de venit pentru mii de familii de pe coasta braziliană, dintre care unele sunt, de asemenea, îngrijorate de planurile Petrobras.
 
Darcirene Garcia, pescar, se teme că tulburările create de navele companiei petroliere vor alunga peştii: „Se vor îndepărta şi mai mult, iar noi, cu bărcile noastre mici, nu vom mai putea merge după ei".
 
Profesorii Rodrigo Moura şi César Cordeiro consideră că biodiversitatea recifului este unul dintre principalele beneficii ale acestuia, dar subliniază şi altele.
 
Unul dintre acestea este că oferă o sursă de venit mai durabilă decât multe alte industrii locale.
 
"Dacă oamenii nu mai pot pescui, vor trebui să găsească o altă sursă de venit, iar în Amazon ce se poate face?". se întreabă profesorul Moura. "Vânătoarea, defrişarea, deschiderea de păşuni, migraţia către zonele forestiere?".
 
Un alt aspect este că aceasta funcţionează ca un rezervor de carbon.
 
Pereţii celulari duri ai algelor conţin carbonat de calciu, subliniază profesorul Cordeiro, contribuind astfel la eliminarea carbonului din atmosferă pentru o perioadă nedeterminată.
 
Descoperirile de petrol de-a lungul coastelor ţărilor din nord-est - Surinam şi Guyana - au sporit aşteptările privind existenţa unor rezerve importante de petrol în largul coastelor braziliene.
 
Petrobras a semnalat la 1 decembrie că coasta de nord a Braziliei va fi o prioritate în următorii cinci ani, atrăgând jumătate din bugetul de explorare de 6 miliarde de dolari al companiei în această perioadă. Însă nu se ştie dacă viitorul guvern al preşedintelui Luiz Inácio Lula da Silva va susţine planul de foraj în apropierea recifului.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici