Un nou album Jimi Hendrix, lansat de Sony Music, pe 8 martie

Albumul "Valleys of Neptune", un "nou" material discografic semnat Jimi Hendrix, care va fi lansat pe 8 martie de Sony Music, va conţine două piese noi - "Valleys of Neptune şi "Crying Blue Rain" - dar şi trei versiuni iniţiale ale unor cântece deja lansate în trecut.

66 afișări
Imaginea articolului Un nou album Jimi Hendrix, lansat de Sony Music, pe 8 martie

Un nou album Jimi Hendrix, lansat de Sony Music, pe 8 martie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În paralel cu acest disc, compania Sony Music, care a achiziţionat catalogul Jimi Hendrix la 1 ianuarie, reeditează primele trei albume ale celebrului chitarist, dar şi materialul "First Rays of the New Rising Sun", care ar fi trebuit să fie al patrulea său disc. Discul a fost lansat abia în anul 1997.

Erou al legendarului concert de la Woodstock din august 1969, Jimi Hendrix este considerat unul dintre cei mai mari chitarişti din istoria muzicii rock. La această "aură" de legendă va contribui şi tragicul destin al muzicianului, care a murit un an mai târziu, la vârsta de 27 de ani.

Aceste albume, completate fiecare cu câte un bonus în format DVD pe care apar diverse imagini surprinse în timpul înregistrărilor, sunt disponibile şi pe vinil, distribuite de compania olandeză Music of Vinyl.

Ultima apariţie importantă consacrată renumitului chitarist datează din septembrie 2000, când Universal Music a lansat cu ocazia comemorării a 30 de ani de la dispariţia artistului, materialul intitulat "The Jimi Hendrix Experience", un pachet de patru discuri pe care există câteva titluri inedite, ce reprezintă înregistrări alternative live sau de studio.

Albumul "Valleys of Neptune", care conţine 12 titluri ce totalizează o oră de muzică, a fost înregistrat în februarie şi mai 1969, la Londra şi la New York. Remasterizat de inginerul de sunet Eddie Kramer, în prezent în vârstă de 69 de ani, care a lucrat la toate albumele lui Hendrix lansate din 1967, acest disc are o foarte bună calitate sonoră.

"Este un foarte bun album Hendrix. Pe el găsim chiar câteva versiuni care nu au fost niciodată lansate", a declarat Yazid Manou, unul dintre marii specialişti în muzica lui Jimi Hendrix.

"Această perioadă din 1969 este o perioadă de reinventare pentru Jimi Hendrix. El tocmai lansase «Electric Ladyland», capodopera lui absolută, iar tensiunile cu basistul Noel Redding (care a părăsit trupa în iunie 1969) s-au accentuat. La toate acestea s-a adăugat presiunea pusă de echipa lui managerială", a explicat Yazid Manou.

Cu toate acestea, Jimi Hendrix a găsit suficientă energie pentru a repeta, în februarie 1969, pentru cele două concerte importante de la Royal Albert Hall din Londra, de pe 18 şi 24 februarie, şi de a începe să lucreze, în aprilie, la New York, la compunerea unor noi piese, precum "Ships Passings Through The Night" şi "Lullaby for the Summer", care vor purta titlurile de "Night Bird Flying" şi "Ezy Rider" pe albumul Cry of Love", lansat în 1971.

La aproape 40 de ani de la dispariţia sa, sora celebrului chitarist, care administrează singură patrimoniul Hendrix, începând din 1997, continuă să exploateze astfel un filon care pare inepuizabil.

Acesta conţine încă alte câteva "pepite", precum faimosul concert susţinut de Jimi Hendrix Experience, grupul chitaristului, la Royal Albert Hall, pe 24 februarie 1969. Mulţi dintre fanii muzicianului visează deja, în apropierea datei de 18 septembrie 2010, când se vor comemora 40 de ani de la dispariţia idolului lor, să vadă în sfârşit acest concert filmat, considerat unul dintre cele mai bune susţinute de Hendrix.

Până atunci, în aprilie va apărea volumul "Blues pentru Jimi Hendrix", lansat în Franţa de editura Le Castor Astral, scris de Stéphane Koechlin, fiul lui Philippe Koechlin, cofondatorul revistei Rock & Folk.

Jimi Hendrix este considerat unul dintre cei mai mari chitarişti din lume. Stilul său, nou la acea vreme, de a cânta la chitara electrică, a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. Din cauza vieţii dezordonate, Hendrix a lăsat în urma lui puţine înregistrări de calitate, multe dintre discurile sale care circulă pe piaţă fiind piratate din concerte. În 2003, el a fost numit de revista Rolling Stone "cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici