Un obiect misterios zboară spre gaura neagră din centrul galaxiei noastre. Ce au descoperit cercetătorii

  • Un obiect se află la pândă în apropierea găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre, iar oamenii de ştiinţă ar putea şti în sfârşit despre ce este vorba.
  • Oamenii de ştiinţă cred că ar putea şti în sfârşit ce ar putea fi obiectul inexplicabil care i-a mistificat ani de zile.
13175 afișări
Imaginea articolului Un obiect misterios zboară spre gaura neagră din centrul galaxiei noastre. Ce au descoperit cercetătorii

Un obiect misterios zboară spre gaura neagră din centrul galaxiei. Ce au descoperit cercetătorii

Obiectul, cunoscut sub numele de X7 şi întins în apropierea găurii negre a galaxiei noatre Calea Lactee, i-a mistificat pe oamenii de ştiinţă timp de zeci de ani. Cercetătorii au speculat că acesta s-ar fi desprins de o structură din apropiere, de exemplu, şi s-au întrebat dacă a avut întotdeauna o formă atât de lungă sau dacă a fost modelat de gaura neagră spre care alunecă.
 
Oamenii de ştiinţă cred acum că ar putea fi un nor de gaz şi praf care a fost aruncat atunci când două stele s-au ciocnit, potrivit Independent.
 
De atunci, obiectul cunoscut sub numele de X7 a fost întins şi este tras treptat în afară de forţa găurii negre. În următoarele câteva decenii, acesta va fi făcut bucăţi, se va dezintegra, iar praful şi gazul care îl compuneau vor fi atrase în gaura neagră.
 
„Niciun alt obiect din această regiune nu a prezentat o evoluţie atât de extremă", a declarat Anna Ciurlo, cercetător asistent la UCLA şi autorul principal al lucrării. „A început în formă de cometă şi oamenii au crezut că poate a căpătat această formă din cauza vânturilor stelare sau a jeturilor de particule de la gaura neagră. Dar, pe măsură ce am urmărit-o timp de 20 de ani, am văzut că a devenit mai alungită. Ceva trebuie să fi pus acest nor pe drumul său special, cu orientarea sa specială".
 
Obiectul este la fel de mare ca 50 de Pământuri şi orbitează în jurul găurii negre pe o perioadă de 170 de ani. Cu toate acestea, s-ar putea să nu termine niciodată această orbită, deoarece cercetătorii se aşteaptă ca acesta să se apropie de gaura neagră în jurul anului 2036 şi apoi să fie sfâşiat în ea.
 
Anticipăm că forţele de maree puternice exercitate de gaura neagră galactică îl vor sfâşia în cele din urmă pe X7 înainte ca acesta să termine măcar o orbită", a declarat co-autorul Mark Morris, profesor de fizică şi astronomie la UCLA.
 
Noua cercetare ar putea ajuta, de asemenea, la explicarea altor fenomene misterioase, precum X7, care sunt cunoscute sub numele de obiecte G. Acestea arată ca gazul şi se comportă ca stelele, deşi tind să se comporte în moduri mai puţin extreme decât X7.
 
Un articol care descrie descoperirile, "The Swansong of the Galactic Center Source X7: An Extreme Example of Tidal Evolution near the Supermassive Black Hole", este publicat în The Astrophysical Journal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici