Un pacient american bolnav de cancer a căpătat un „accent irlandez incontrolabil”

  • Un bărbat din SUA a dezvoltat un „accent irlandez incontrolabil" după ce a fost diagnosticat cu cancer de prostată.
  • Bărbatul nu a vizitat niciodată Irlanda, spun cercetătorii citaţi de BBC.
1695 afișări
Imaginea articolului Un pacient american bolnav de cancer a căpătat un „accent irlandez incontrolabil”

Bărbatul care a primit tratament în Carolina de Nord, avea în jur de 50 de ani şi, probabil, a fost afectat de sindromul accentului străin (FAS), relatează British Medical Journal. Bărbatul care nu a fost şi nu avea rude apropiate din Irlanda, a rămas cu accentul până la moartea sa.

Cazul a fost studiat şi raportat în comun de Universitatea Duke din Carolina de Nord şi de Centrul de Cercetare Urologică din Carolina de Sud.

„Din câte ştim, acesta este primul caz de FAS descris la un pacient cu cancer de prostată şi al treilea descris la un pacient cu malignitate. Accentul său era incontrolabil, prezent în toate mediile şi a devenit treptat persistent", au explicat cercetătorii în raportul lor, adăugând că acesta a început după 20 de luni de la începerea tratamentului.

Ulterior, starea pacientului s-a înrăutăţit, dar accentul i-a rămas până la moartea sa, câteva luni mai târziu.

„Nu avea anomalii la examenul neurologic, antecedente psihiatrice sau anomalii la RMN-ul creierului la debutul simptomelor", se arată în raport.

Cercetătorii suspectează că schimbarea vocii a fost cauzată de o afecţiune numită tulburare neurologică paraneoplazică (PND). PND apare atunci când sistemul imunitar al pacienţilor cu cancer atacă părţi ale creierului lor, precum şi muşchii, nervii şi măduva spinării.

Mai multe cazuri similare au fost înregistrate la nivel mondial în ultimii ani. Unele persoane care au suferit de FAS au descris senzaţia tulburătoare de a auzi un „străin în casă" ori de câte ori vorbesc.

În 2006, britanica Linda Walker a suferit un accident vascular cerebral şi a descoperit că accentul ei din Geordie a fost înlocuit de o voce cu aspect jamaican.

Unul dintre primele cazuri raportate a fost în 1941, când o tânără norvegiană a căpătat un accent german după ce a fost lovită de schije de bombă în timpul unui raid aerian. Ea a fost evitată de localnici, care au crezut că este un spion nazist.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici