Un proiect imobiliar controversat al U2, aprobat de autorităţile din Dublin (Video)

Bono şi The Edge, membri ai trupei de rock irlandeze U2, au obţinut aprobare din partea auorităţilor pentru un proiect de renovare a unui celebru hotel din Dublin, care a stârnit un val de critici din partea apărătorilor patrimoniului Irlandei.

23 afișări
Imaginea articolului Un proiect imobiliar controversat al U2, aprobat de autorităţile din Dublin (Video)

Un proiect imobiliar al U2 care a stârnit controverse, aprobat de autorităţile din Dublin (Imagine: Mediafax/AFP)

"Suntem încântaţi că An Bord Pleanala (autoritatea de planificare, n.r.) a dat undă verde proiectului (arhitectului britanic, n.r.) Norman Foster pentru Clarence", numele legendarului hotel care urmează a fi renovat, a indicat conducerea clădirii într-un comunicat.

Proiectul de reconstruire a Clarence Hotel, o clădire de cinci stele datând din 1852, face obiectul criticilor autorităţilor din domeniul patrimoniului. Bono şi chitaristul The Edge, care au cumpărat şi renovat hotelul în anii '90, vor să-l demoleze, alături de alte cinci clădiri din zonă, pentru a construi un hotel de 140 de camere, un restaurant şi un bar destinat VIP-urilor. Un purtător de cuvânt din partea lui Bono a indicat că acest proiect este necesar pentru a răspunde cerinţelor actuale, în timp ce agenţia de protejare a patrimoniului irlandez, An Taisce, spune că demolarea hotelului "nu constituie o prioritate naţională".

Cheltuielile au fost estimate la suma de 150 de milioane de euro.

Membrii trupei U2, celebră pentru hituri precum "Sunday Bloody Sunday" şi "Achtung Baby", fac parte dintr-un consorţiu care şi-a mai propus să construiască "U2 Tower", un edificiu cu o înălţime de 120 de metri, situat în cartierul docurilor din capitala irlandeză. Această construcţie ar trebui să fie cel mai înalt turn din ţară.

Grupul, care a avut un studio de înregistrări în acest cartier, a imaginat o casă de discuri în formă de ou străpuns, la vârf, de acest turn, conceput de acelaşi arhitect britanic Norman Foster. August Partners, o companie deţinută de membrii trupei, Bono, The Edge, Adam Clayton, Larry Mullen, şi managerul Paul McGuinness, a participat cu suma de 200 de milioane de euro la conceperea turnului.

Construcţia face parte dintr-un vast proiect de regenerare a cartierului docurilor, situat pe malul râului Liffey, dar An Taisce a cerut o anchetă pentru evaluarea impactului pe care îl va avea acest turn asupra peisajului urban din sudul localităţii. În această zonă se găsesc foarte multe case cu câteva etaje datând din epoca georgiană. Ian Lumley, unul dintre oficialii agenţiei, vrea ca acest proiect să constituie obiectul unei consultări publice, în locul unei proceduri accelerate.

Bono, solistul trupei U2, este implicat în proiecte umanitare, dar şi în afaceri diverse: un club de noapte, un lanţ de baruri şi mai multe companii din Irlanda şi, potrivit presei britanice, are o cotă importantă din grupul american de media Forbes.

Membrii grupului au fost însă foarte criticaţi de autorităţile din Dublin după ce s-a aflat, la începutul lui 2007, că îşi plătesc impozitele în Olanda, unde regimul fiscal este mai favorabil decât în Irlanda.

Sunday Bloody Sunday

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici