Un soldat român, ucis în Al Doilea Război Mondial, a fost identificat. Osemintele sale au fost predate aparţinătorilor

Un delegat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a predat aparţinătorilor rămăşiţele pământeşti ale unui militar român ucis în Al Doilea Război Mondial, ale cărui oseminte au fost descoperite în 2016 de către persoane civile, în comuna Ciurea din judeţul Iaşi.

1719 afișări
Imaginea articolului Un soldat român, ucis în Al Doilea Război Mondial, a fost identificat. Osemintele sale au fost predate aparţinătorilor

Un soldat român, ucis în Al Doilea Război Mondial, a fost identificat. Osemintele sale au fost predate aparţinătorilor

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a descoperirii din 2016, o echipă formată din procurori militari criminalişti, poliţişti şi legişti a efectuat cercetarea la faţa locului, fiind identificate obiecte de uz militar şi oseminte omeneşti, la adâncimi de circa 0,05 m – 0,20 m.

De asemenea, în cauză au fost audiate persoane din comuna Ciurea, s-au obţinut documente de arhivă care au probat desfăşurarea unor operaţiuni militare în primăvara–vara anului 1944, în zona comunei Ciurea, şi s-a dispus efectuarea mai multor expertize (criminalistică, balistică şi medico-legală antropologică).

„Expertiza criminalistică a stabilit că un obiect metalic ridicat de la faţa locului este o plăcuţă de identificare militară de fabricaţie germană cu inscripţia: <MATR 129 CTG 1944> şi <REG 108 YM>, cercetările efectuate indicând faptul că plăcuţa s-a aflat în dotarea Armatei Române iar posesorul acesteia a fost soldatul (r) Botezan Panfilie, născut la 1 februarie 1922 în comuna Sânbenedic din judeţul Alba, luat în evidenţa Centrului Militar Judeţean Alba la data de 2 aprilie 1943 şi dat dispărut în 1944 în luptele de pe raza judeţului Iaşi”, se arată în comunicat.

Soldatul Botezan Pamfilie a fost mobilizat la 20 septembrie 1943 la Batalionul 8 Vânători de Munte al Regimentului 108. Acesta a plecat în misiune în zona de operaţii a batalionului la 24 aprilie 1944, iar la 27 august 1944 a fost declarat căzut în luptele de la Iaşi.

Conform procurorilor, la finalizarea cercetărilor s-a dispus o soluţie de clasare, stabilindu-se că decesul a survenit în timpul operaţiunilor militare, în care s-a folosit artileria.

După finalizarea cercetărilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a efectuat demersurile necesare pentru înhumarea militarului.

„Predarea osemintelor s-a realizat la cimitirul din comuna Fărău, judeţul Alba, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, militare şi civile şi a locuitorilor din comună”, au mai transmis reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici