UPDATE: Colegii de breaslă deplâng decesul Margăi Barbu

(adaugă un mesaj din partea actorului Florin Piersic)

15 afișări

Artişti precum Sergiu Nicolaescu şi Şerban Marinescu şi-au mărturisit admiraţia faţă de personalitatea Margăi Barbu, decedată marţi, din cauza unei boli cardiace, aceştia descriind-o pe actriţă ca find o persoană discretă, serioasă şi de un mare talent.

Florin Piersic, care a jucat alături de actriţă în filme din seriile "Mărgelatu" şi "Haiducii", a declarat într-un mesaj telefonic: "Am aflat vestea plecării în stele a iubitei mele prietene, colege, partenere minunata Marga Barbu. Sunt la pământ".

"Îmi pare rău de ea, pentru că era un om deosebit", a spus regizorul Sergiu Nicolaescu. Acesta a menţionat că a cunoscut-o pe Marga Barbu în timpul studenţiei acesteia, înainte de a se căsători cu Eugen Barbu. "Era cu un an mai mare decât mine şi arăta superb", a spus Nicolaescu, care a lucrat cu actriţa la filme precum "Zile fierbinţi" şi "Ultimul cartuş". "Era un om foarte serios", a spus Nicolaescu. "Întotdeauna şi-a respectat soţul, erau o pereche potrivită", a adăugat acesta.

Regizorul Cornel Todea a declarat că Marga Barbu a fost o persoană care, "cu discreţie şi cu reală modestie, îşi făcea rolurile cu o vitalitate reală şi contagioasă şi cu o seninătate pe care o invidiam". Acesta a remarcat discreţia şi modestia actriţei, cu atât mai mult cu cât aceasta era soţia unei persoane importante din acea vreme, scriitorul Eugen Barbu.

Şerban Marinescu, regizorul care a lucrat cu Marga Barbu în 1985, la "Domnişoara Aurica", a descris-o pe aceasta ca fiind "un om extraordinar, care gândea pozitiv". De asemenea, aceasta era "o actriţă extrem de serioasă, din generaţia veche, cu un farmec aparte".

Marinescu a subliniat că artista a avut, pe lângă partiturile cunoscute din seriile "Mărgelatu" şi "Haiducii", şi "roluri grele".

Actriţa Marga Barbu a murit marţi, la vârsta de 80 de ani, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, din cauza unei suferinţe cardiace mai vechi.

Marga Barbu s-a născut pe 24 februarie 1929, la Ocna Şugatag, în Maramureş, iar după ce a împlinit 14 ani, s-a mutat cu familia la Bucureşti. A absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1950.

Distribuită începând cu 1953 pe marile ecrane, a devenit celebră pentru rolul hangiţei Aniţa din seria "Haiducilor" şi al Agathei Slătineanu din seria "Mărgelatu", dar şi pentrul rolul din "Domnişoara Aurica" (regia Şerban Marinescu, 1986). A mai jucat, de asemenea, în "Bietul Ioanide", de Dan Piţa (1980), şi "Wilhelm Cuceritorul", de Sergiu Nicolaescu şi Gilles Grangier (1982). Ultimul film pe care l-a realizat a fost "Lacrima cerului " (1989).

Marga Barbu a fost căsătorită de două ori, prima dată cu actorul Constantin Codrescu şi apoi cu scriitorul Eugen Barbu.

A fost decorată, în 2004, cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios", în grad de cavaler. Distincţia i-a fost acordată în "semn de apreciere pentru îndelungata şi fructuoasa activitate artistică şi pentru talentul şi dăruirea puse în slujba artei spectacolului şi a teatrului românesc".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici