Veşmintele viitorului papă, expuse la Vatican

Casa Gammarelli, care îmbracă suveranii pontifi încă din secolul al XVIII-lea, a pregătit deja trei ţinute complete, de mărimi diferite, pentru viitorul papă, deşi nimeni nu cunoaşte identitatea cardinalului care îl va înlocui pe Benedict al XVI-lea, iar aceste ţinute au fost expuse la Vatican.

451 afișări
Imaginea articolului Veşmintele viitorului papă, expuse la Vatican

Veşmintele viitorului papă, expuse la Vatican (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele trei rânduri de haine, confecţionate pentru a corespunde mărimilor "mică", "medie" şi "mare", sunt expuse, începând de luni dimineaţă, în vitrina discretului atelier Gammarelli de pe strada Santa Chiara, de la numărul 34, la doi paşi de Panteon.

"Pentru acest conclav, am pregătit trei rânduri de veşminte ecleziastice albe, din lână, asortate cu o pelerină din catifea roşie, bordată cu blană albă, pentru că suntem încă în sezonul de iarnă, o etolă, pantofi roşii şi o glugă", a declarat Lorenzo Gammarelli, unul dintre administratorii prestigioasei case Annibale Gammarelli. Din 1793 încoace, membrii familiei sale au lucrat pentru toţi suveranii pontifi, cu excepţia lui Pius al XII-lea, care şi-a ales un croitor din familia sa.

El a vorbit şi despre provocarea pe care le-a adus-o această comandă foarte specială: "Pentru haine, poţi mereu să le ajustezi, la fel ca pentru glugă, care nu contează prea mult, dar, în schimb, pentru pantofi este mult mai dificil, pentru că viitorul papă nu va putea să încalţe pantofi care nu sunt pe măsura lui: propunem deci perechi de încălţăminte pentru toate mărimile posibile".

Este o misiune delicată, cu care însă maeştrii croitori ai casei Gammarelli s-au obişnuit, aşa cum stau mărturie portretele expuse în magazin, care îi prezintă pe toţi suveranii pontifi care au fost îmbrăcaţi de această casă, ca şi certificatele care atestă calitatea casei Gammarelli de furnizor oficial al Vaticanului.

"Ţesăturile din care fabricăm sutanele sunt din lână pură. Nu avem o lână specială pentru Sfântul Părinte, ci este acea ţesătură clasică pe care o folosim pentru toţi clienţii noştri care se îmbracă în alb. În afară de Sfântul Părinte, este vorba de misionari şi de reprezentanţii anumitor ordine monastice", a explicat Lorenzo Gammarelli, un veritabil expert în moda ecleziastică.

În interiorul magazinului domneşte o atmosferă de "modă veche", nimic nu pare să fi fost mişcat de la locul său de câteva decenii, de la vechea tejghea din lemn în spatele căreia stau vânzătorii şi până la etajerele înalte, înzestrate cu scări, pe care se află rulouri cu ţesături.

O mică scară oblică duce la primul etaj, inaccesibil muritorilor de rând: acolo se află atelierul croitorilor. "Între trei şi cinci persoane au lucrat la cele trei rânduri de veşminte", a spus Lorenzo Gammarelli, conştient de importanţa rolului său pe care îl are în acest moment în viaţa de la Vatican.

Invitat să explice felul în care va fi efectuată livrarea hainelor şi să precizeze identitatea persoanei care va face retuşurile finale, Lorenzo Gammarelli s-a mulţumit să răspundă printr-un zâmbet enigmatic.

Benedict al XVI-lea şi-a anunţat demisia pe 11 februarie din cauza vârstei sale avansate (85 de ani, în curând va împlini 86 de ani) şi a unei diminuări a forţelor sale fizice. El nu mai este papă din 28 februarie, dată la care s-a retras pentru două luni în reşedinţa papală de vară de la Castelul Gandolfo, aflat lângă Roma.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici