Vezi aici care au fost cele mai vizionate filme româneşti din 2009 - VIDEO

Filmul "Amintiri din Epoca de Aur 1" produs de Cristian Mungiu a fost cel mai vizionat film autohton, în cinematografele româneşti, în 2009, cu încasări de 354.629 de lei şi 26.520 de spectatori, informează Agenţia Champions.

159 afișări
Imaginea articolului Vezi aici care au fost cele mai vizionate filme româneşti din 2009 - VIDEO

"Amintiri din Epoca de Aur 1", cel mai vizionat film românesc din 2009

Datele despre încasările cinematografelor româneşti acoperă perioada 1 ianuarie - 18 decembrie.

Filmul "Amintiri din Epoca de Aur" se concentrează asupra vieţii de zi cu zi a românilor sub dictatura comunistă, degajând căldură şi umor. Poveştile prezentate sunt construite în jurul unora dintre cele mai populare legende urbane ale vremii. În acelaşi timp comice, bizare, pătrunzătore şi surprinzătoare, poveştile oferă o imagine suprarealistă a vieţii în anii '80 în România, unde teama, corupţia şi încarcerarea nu erau niciodată departe de umorul care îi ţinea pe oameni în viaţă. «Amintiri din Epoca de Aur» surprinde dorinţa de a se exprima a unei naţiuni, în timpuri în care mâncarea era mai importantă decât banii, libertatea, mai importantă decât dragostea şi supravieţuirea, mai importantă decât principiile", se arată în prezentarea peliculei.

Producţia "Amintiri din Epoca de Aur" a fost lansată în România în două părţi, în septembrie, respectiv, octombrie. Prima parte a filmului "Amintiri din Epoca de Aur" - "Tovarăşi, frumoasă e viaţa!" - este formată din patru scurtmetraje: "Legenda fotografului oficial", "Legenda miliţianului lacom", "Legenda activistului în inspecţie" şi "Legenda politrucului zelos". Cea de-a doua parte a filmului - "Dragoste în timpul liber" - este compusă din trei scurtmetraje, şi anume "Legenda vânzătorilor de aer", "Legenda şoferului de găini" şi "Legenda curcanului zburător" (realizat în urmă cu cinci ani şi inclus deja într-un alt film-omnibus, "Obiecte pierdute/ Lost and Found"). Din distribuţia "Amintiri din Epoca de Aur" fac parte actorii Vlad Ivanov, Diana Cavaliotti, Radu Iacoban, Tania Popa, Alexandru Potocean, Emanuel Pîrvu, Paul Dunca, Ion Sapdaru şi Gabriel Spahiu.

Pe poziţia a doua în topul celor mai vizionate filme româneşti s-a clasat comedia de Crăciun "Ho Ho Ho", cu încasări de 338. 058 de lei şi 20.229 de spectatori. Una dintre cele mai noi producţii MediaPro Pictures, "Ho Ho Ho" a adus pe marile ecrane scene memorabile în interpretarea unor actori precum Ştefan Bănică, Pavel Bartoş, Alina Chivulescu şi Valentin Teodosiu, cărora li s-au alăturat tinerii actori aflaţi la debut Bogdan Iancu şi Raisa Mihai.

Filmul "Ho Ho Ho", al cărui scenariu este scris de Bogdan Mirică, surprinde povestea lui Horaţiu (Bogdan Iancu), un băieţel de opt ani care încă mai crede în Moş Crăciun şi care primeşte drept cadou de sărbători o zi la mall. Ceea ce ar fi trebuit să fie o zi normală de Crăciun se transformă, însă, într-o adevărată aventură în momentul în care copilul se pierde de mama sa. El îl întâlneşte pe Ion (Ştefan Bănică), un pungaş deghizat în Moş Crăciun, aflat în mijlocul unei operaţiuni ilegale. "Ho Ho Ho" a avut premiera pe marile ecrane pe 20 noiembrie

Pe poziţia a treia s-a clasat filmul de debut în lungmetraj al lui Bobby Păunescu, "Francesca". Pelicula - care a avut premiera mondială la Mostra veneţiană de anul acesta - a avut încasări de 138.230 de lei şi 16.052 de spectatori. Filmul "Francesca", produs de Anca Puiu, Cristi Puiu şi Bobby Păunescu, care semnează şi regia, spune povestea unei educatoare care decide să emigreze în Italia, pentru a avea o viaţă mai bună. Ea reuşeşte să obţină o slujbă lângă Milano, îi convinge pe părinţii săi să o susţină, iar iubitul ei o va urma în Italia. Lucrurile devin din ce în ce mai complicate, deoarece se dovedeşte că iubitul Francescăi are necazuri legate de un împrumut pe care nu l-a putut returna.

Din distribuţia filmului fac parte Monica Bârlădeanu, Luminiţa Gheorghiu, Doru Ana, Dana Dogaru şi Ion Sapdaru. "Francesca" a avut premiera românească pe 2 octombrie.

Pe locul imediat următor în clasament se regăseşte "Amintiri din Epoca de Aur 2". A doua parte a filmului-omnibus regizat de Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu a avut încasări de 216.793 de lei şi 15.965 de spectatori.

Pe poziţia a cincea a clasamentului s-a clasat "Concertul" de Radu Mihăileanu, cu încasări de 195.239 de lei şi 13.017 spectatori. Comedia dramatică "Concertul", care a avut premiera românească pe 20 noiembrie, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăţa biroul directorului în funcţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el îşi cheamă foştii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balşoi.

Acesta este punctul de plecare al unei comedii dulci-amărui, care se înscrie în linia umanistă a filmelor "Trahir" sau "Trenul vieţii/ Train de vie", cu un regizor ataşat dintotdeauna unui scop nobil, şi anume acela de a reda demnitatea unor personaje uitate, brutalizate de Istorie.

Filmările pentru "Concertul" au debutat pe 23 mai 2008, în această producţie apărând, printre alţii, actorii Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru şi Ovidiu Cuncea. Distribuţia filmului include actori din Rusia, ca Aleksei Guskov, şi francezi - Lionel Abelanski, cu care Mihăileanu a colaborat şi pentru filmul "Trenul vieţii/ Train de vie", şi Melanie Laurent, care a câştigat, în 2007, un premiu César pentru debut, pentru rolul său din pelicula "Je vais bien, ne t'en fais pas", în regia lui Philippe Lioret.

Lungmetrajul "Concertul" a fost filmat în proporţie de aproximativ 60 la sută în România, o săptămână la Moscova şi restul la Paris. Potrivit lui Radu Mihăileanu, filmările din România s-au desfăşurat la studiourile Castel Film, dar şi în alte locuri din Bucureşti, printre care Institutul "Ana Aslan" şi Arenele Romane.

Pe poziţia a şasea s-a clasat "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu, cu încasări de 116.821 de lei şi 12.146 de spectatori. Filmul lui Porumboiu, o anchetă kafkiană a poliţistului de provincie Cristi (Dragoş Bucur), a fost, de altfel, şi cea mai titrată producţie românească din 2009. Propunerea României la Oscarul pentru "cel mai bun film într-o limbă străină" a obţinut, la Festivalul de la Cannes, Premiul Juriului şi Premiul criticii de specialitate, FIPRESCI. Filmul lui Porumboiu a avut premiera românească pe 3 iulie.

Pe locul cu numărul şapte s-a clasat "Weekend cu mama" de Stere Gulea, cu încasări de 56.815 lei şi 4.180 de spectatori. Filmul a avut premiera pe 20 februarie. Cu Adela Popescu, Medeea Marinescu şi Tudor Istodor în distribuţie, filmul spune o poveste despre droguri, copii abandonaţi şi emigrare.

Pe locul opt s-a clasat "Călătoria lui Gruber" de Radu Gabrea, cu încasări de 15.280 de lei şi 1.815 spectatori. Cu un scenariu scris de Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, "Călătoria lui Gruber" prezintă evenimente istorice ascunse până nu demult. Filmul este povestea vizitei la Iaşi a scriitorului şi ziaristului italian Curzio Malaparte, autor al celebrului roman "Kaputt", la câteva zile după începerea războiului împotriva Rusiei sovietice, în iunie 1941. Malaparte (Florin Piersic Jr.) suferă de o alergie agresivă şi, în timpul şederii sale la Iaşi, căutându-l pe medicul Gruber, este martorul pogromului. Filmul a avut premiera pe 4 septembrie.

Pe poziţia a noua s-a clasat "Întâlniri încrucişate" de Anca Damian, cu încasări de 17.315 lei şi 1.805 spectatori. Filmul, care a avut premiera românească pe 23 ianuarie, spune povestea a trei oameni care, aparent, nu au nimic în comun, dar care ajung să se influenţeze reciproc. Gabi, DJ la un post de radio, constată că un deţinut care îi seamănă izbitor i-a preluat numele. Mirela, directoare a unui penitenciar, a avut o legătură amoroasă cu colegul ei de breaslă de origine finlandeză, Torbjorn, iar Andrei, de-abia ieşit din închisoare, o găseşte pe sora sa într-o relaţie care o face nefericită. Distribuţia îi cuprinde pe Mimi Brănescu, Oxana Moravec, Matti Ristinen, Andi Vasluianu, Diana Cavalioti, Ion Săpdaru, Gabriel Spahiu.

Pe locul zece în topul filmelor româneşti cu cel mai mare succes la public în 2009 s-a clasat "Katalin Varga", cu încasări de 19.374 de lei şi 1.622 de spectatori. Cu acţiunea plasată undeva în Transilvania, "Katalin Varga" spune povestea unei femei care a fost violată şi, după ani, merge împreună cu fiul său (născut în urma respectivului viol) să se răzbune. În film joacă doi actori ai Teatrului Maghiar de Stat din Cluj - Hilda Péter şi Tibor Pálffy. Filmul, cu o imagine remarcabilă, prezintă peisaje idilice ale Transilvaniei, pe fundalul cărora se desfăşoară o dramă ce capătă, pe alocuri, accente horror. Pelicula "Katalin Varga" a fost produsă de Libra Film şi Peter Strickland, în coproducţie cu Hai-Hui Entertainment, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. "Katalin Varga" a avut premiera pe 13 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici