VIAŢĂ de VIP: Paul McCartney, creierul Beatles, la 74 de ani: Turnee ca în tinereţe, viaţă intensă, muzică evergreen

Sir Paul McCartney, unul dintre "cei patru fabuloşi", cum erau cunoscuţi membrii trupei The Beatles, împlineşte pe 18 iunie 74 de ani. Considerat, alături de Lennon, creierul trupei, McCartney a avut o carieră solo impresionantă, o viaţă de succes, necruţată de drame, dar închinată muzicii.

2210 afișări
Imaginea articolului VIAŢĂ de VIP: Paul McCartney, creierul Beatles, la 74 de ani: Turnee ca în tinereţe, viaţă intensă, muzică evergreen

Paul McCartney, creierul Beatles, la 74 de ani: Turnee ca în tinereţe,viaţă intensă,muzică evergreen

Fiul unei moaşe şi al unui comis-voiajor care era şi pianist într-o trupă locală de jazz, a ajuns printre cei mai de succes compozitori din istoria muzicii. Fetele se topeau în public şi leşinau de dragul lui şi al colegilor săi de trupă înainte ca aceştia să se apuce să cânte primele acorduri. Erau "Fab Four", cei patru fabuloşi. Cărăbuşii. The Beatles: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr. Doi dintre ei mai trăiesc şi azi. Pe 18 iunie, Paul McCartney împlineşte 74 de ani.

Legenda muzicală are o carieră care se întinde peste şase decenii, trecând prin stiluri muzicale diverse: beat, rock'n roll, balade pop, hard rock, sau muzică electronică. În costume spilcuite şi cu tunsori moderne la acea vreme, băieţii din Liverpool au devansat toate clasamentele şi au cucerit fanii de pe mapamond.

La McCartney, potenţialul de a ajunge unul dintre cei mai prolifici muzicieni şi compozitori s-a întrevăzut de când avea puţin peste 20 de ani, cântăreţul compunând hiturile care au devenit ulterior parte din moştenirea formaţiei Beatles. Alături de Lennon, a compus versuri şi cântece iconice, precum "Eleanor Rigby", "Hey Jude", "The Long & Winding Road" şi "Yesterday" - cel din urmă devenind cântecul cu cele mai multe cover-uri din istoria muzicii.

Când The Beates au înregistrat albumul din 1965 "Rubber Soul", McCartney a devenit o forţă muzicală, muzicologul Ian Macdonald afirmând în 2005 că "din 1965, a crescut nu numai ca compozitor, dar şi ca intrumentist, aranjor, producător şi directorul muzical de facto al The Beatles", potrivit International Business Times.

Impactul pe care Beatleşii l-au avut în cultura populară este unul uriaş. Fenomenul "Beatlemania" a cuprins întreg mapamondul, iar când trupa şi-a făcut debutul în America, mass-media de atunci a denumit întâlnirea muzicală dintre cele două naţiuni drept "invazia britanică", un fenomen ce urma să aibă un impact de durată asupra rock-ului.

După destrămarea The Beatles în 1970, McCartney, cunoscut ca Macca între fani, a devenit unul dintre cei mai prolifici muzicieni fiind considerat de către Guinness Book of World Records cel mai de succes compozitor al tuturor timpurilor. Britanicul a fost inclus de două ori în Rock and Roll Hall of Fame (ca membru The Beatles în 1988, şi ca artist solo în 1999) câştigând 21 de premii Grammy.

În 1971 pune bazele trupei Wings, alături de soţia sa Linda, toboşarul Denny Seiwell, şi fostul chitarist de la Moody Blues, Denny Laine. Greutatea de a înregistra succese după momentul The Beatles este vizibilă, dar Wings reuşeşte să se afirme cu hit-uri, câştigând şi două premii Grammy.

Soţia sa, Linda Eastman, cu care se căsătorise în 1969, o fotografă americană, devine muza artistului pentru următorii 30 de ani.

Este arestat de mai multe ori pentru posesie de marijuana. Face şi închisoare, dar adevărata lovitură vine la vestea asasinării partenerului şi prietenul său, John Lennon. McCartney este devastat. În 98, îi moare soţia, Linda. Între 2002-2006 are o căsătorie tumultoasă şi intens mediatizată precum şi un divorţ costisidor de fostul model Heather Mills. În prezent, muzicianul este căsătorit cu femeia de afaceri Nancy Shevell.

James Paul McCartney este Sir (a fost înnobilat în 1997) şi din 1965 deţine şi titlul de MBE (Most Excellent Order of the British Empire/ Ordinul de Excelenţă al Imperiului Britanic).

McCartney s-a implicat şi în proiecte de caritate la nivel internaţional legate de drepturile animalelor, sărăcie, educaţie muzicală etc.

Paul McCartney a produs hit-uri memorabile alături de Stevie Wonder, Michael Jackson şi Elvis Costello, iar recent a condus clasamentele muzicale prin single-ul "FourFiveSeconds", în care cântă alături de Rihanna şi Kanye West. Aceştia au colaborat în cadrul celei de-a 57-a gale a Premiilor Grammy, în 2015. De asemenea, McCartney a apărut şi în hit-ul din 2015 al rapperului Kanye West All Day.

McCartney se află în prezent în turneu şi desfăşoară concerte cu casa închisă pe stadioane în Norvegia, Danemarca, Belgia, înainte de a se îndrepta spre Statele Unite în luna iulie.

Întrebat dacă nu plănuieşte să se pensioneze, răspunsul lui McCartney este invariabil: "De ce m-aş pensiona? Să stau acasă şi să mă uit la TV? Nu, mersi. Vreau în contiuare să fiu liber să cânt."

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici