Vioara de pe Titanic, expusă şi scoasă la licitaţie - FOTO

Vioara din lemn de trandafir a dirijorului orchestrei de pe Titanic, descoperită în podul unei locuinţe din Marea Britanie în 2006, va fi expusă la Belfast, începând de miercuri, şi apoi scoasă la vânzare într-o licitaţie, a anunţat, luni, Muzeul Titanic din acelaşi oraş.

625 afișări
Imaginea articolului Vioara de pe Titanic, expusă şi scoasă la licitaţie - FOTO

Vioara de pe Titanic, expusă şi scoasă la licitaţie

Autentificat în martie, după o procedură care a durat şapte ani, instrumentul a supravieţuit în mod miraculos naufragiului din 1912 al celebrului pachebot, în urma căruia aproximativ 1.500 de persoane au murit în apele glaciale ale Atlanticului de Nord.

Vioara a aparţinut lui Wallace Hartley, dirijorul unei mici orchestre de pe Titanic, care a intrat în istorie întrucât a cântat la acest instrument până când vaporul s-a scufundat în întregime.

Instrumentul, un cadou primit de muzician de la logodnica sa (Maria Robinson), a fost descoperit într-un geamantan din piele, legat de corpul muzicianului. După ce au recuperat instrumentul, autorităţile canadiene l-au expediat pe adresa Mariei Robinson. La moartea acesteia, în 1939, vioara a fost încredinţată Armatei Salvării. Într-o scrisoare de la începutul anilor 1940, un profesor de muzică din această organizaţie umanitară scria: "E practic imposibil să cânţi (la această vioară), cu siguranţă din cauza vieţii sale agitate". Instrumentul a fost apoi donat unei familii britanice, care l-a păstrat în podul casei sale.

"Este o poveste umană incredibilă", a declarat Andrew Aldridge, de la casa de licitaţii Henry Aldridge & Son din nord-vestul Angliei. "Wallace Hartley este una dintre personalităţile cele mai importante" din povestea Titanicului, mai ales datorită "curajului său prodigios", a adăugat Aldridge, considerând că acea vioară reprezintă "cel mai important suvenir cunoscut de pe Titanic".

Vioara a fost descoperită în podul unei case din Marea Britanie în anul 2006.

Ea va fi expusă începând de miercuri, până pe 13 octombrie, la "Titanic Belfast", muzeul nord-irlandez care şi-a deschis porţile pentru public în 2012.

Evaluată la cel puţin 100.000 de euro, vioara va fi scoasă la vânzare într-o licitaţie care va avea loc în Wiltshire, în sud-vestul Angliei, pe 19 octombrie.

Transatlanticul Titanic s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg în Atlanticul de nord. Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa. Construit în şantierele navale din Belfast, Titanicul s-a scufundat în decurs de trei ore, făcând circa 1.500 de victime, dintre cei aproximativ 2.200 de pasageri. Epava sa se află pe fundul oceanului, la o adâncime de 3.800 de metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici