Violonistul britanic Nigel Kennedy va concerta la Bucureşti pe 8 octombrie

Violonistul britanic Nigel Kennedy va concerta la Sala Palatului din Bucureşti pe 8 octombrie, de la ora 20.00, iar spectacolul va include muzică variată, de la cea clasică a începutului de secol XVIII până la sonorităţile de jazz de început de secol XX.

183 afișări
Imaginea articolului Violonistul britanic Nigel Kennedy va concerta la Bucureşti pe 8 octombrie

Violonistul britanic Nigel Kennedy va concerta la Bucureşti pe 8 octombrie

Spectacolul se desfăşoară sub titlul "Bach Meets Kennedy Meets Gershwin".

"M-am dedicat interpretării sonatelor de Bach pentru vioară de când eram adolescent. Această muzică are un accent meditaţional şi este, de asemenea, foarte potrivită pentru exerciţiile de menţinere a mâinilor, degetelor, în special. Întotdeauna am urât yoga, încă de pe vremea când studiam cu Menuhin. Din fericire, Bach pare să facă mult mai mult pentru mine decât beneficiile imaginare ale muzicienilor care practică yoga în exces. Voi alege între sonata «Nr. 1 in G-Minor» sau mai fericitele forme de dans ale E-Majorului, «Partita Nr. 3», în funcţie de ce vibraţie primesc din partea auditoriului. Spectacolul va veni direct din inima mea către voi", spune Kennedy.

"Pe Gershwin l-am urât mereu, până de curând, când m-am apucat de interpretat serios. Cumpărând discul «Ella & Satchmo» nu mi-am modificat părerea. Dimpotrivă. Cu toate acestea, am auzit de numeroase ori aceste cântece şi am devenit melancolic. Brusc. Pot spune că le-am iubit în timpul uceniciei mele cu Stephane Grappelli. Cântecele Gershwin au patos, farmec, aromă, astfel încât va fi o bucurie să le cânt pentru voi", a declarat Kennedy pentru publicul român.

Biletele pentru concert se găsesc pe startickets.ro şi au preţuri cuprinse între 349 de lei şi 99 de lei.

De peste 25 de ani, britanicul Nigel Kennedy este considerat unul dintre cei mai buni violonişti din lume. Talentul său şi aprecierea în masă a spectatorilor au oferit noi perspective, atât repertoriului clasic, cât şi celui contemporan, fiind, în prezent, cel mai bine vândut violonist de muzică clasică din toate timpurile.

Nigel Kennedy este viorist şi violonist şi s-a născut pe 28 decembrie 1956, în Brighton, Marea Britanie. Un copil minune, care la vârsta de 10 de ani alege înregistrările de jazz ale lui Fats Waller, pe care le aude la tatăl său vitreg. A fost elev la Şcoală de Muzică Yehudi Menuhin, ulterior făcându-şi studiile cu Dorothy DeLay, la Juilliard School din New York. Începutul carierei sale şi l-a făcut pe terenul muzicii clasice, interpretând şi înregistrând majoritatea marilor concerte de vioară. Mai târziu, şi-a trecut în repertoriu şi genurile jazz, klezmer şi altele.

De la o vârstă destul de fragedă, Nigel Kennedy a fost protejatul lui Yehudi Menuhin. După decesul acestuia, s-a descoperit că finanţase personal educaţia lui Kennedy. În 2002, Nigel Kennedy a fost numit director artistic al Orchestrei Poloneze de Cameră.

Discografia lui Nigel Kennedy este extrem de populară. Versiunea celebrelor "Anotimpuri" ale lui Vivaldi a intrat în Cartea Recordurilor ca cel mai bine vândută înregistrare a tuturor timpurilor (2 milioane de exemplare).

A concertat alături de cele mai prestigioase orchestre şi dirijori şi a colaborat cu numeroşi artişti şi trupe faimoase, printre care Sir Paul McCartney, The Who, Jeff Beck, Kate Bush şi Jack DeJohnette, primind totodată şi numeroase premii.

Bunicul lui Nigel Kennedy, Lauri Kennedy, a fost un muzician şi violoncelist principal în Orchestra Simfonică BBC şi care a cântat cu Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Arthur Rubinstein şi mulţi alţii. Bunica acestuia a fost Dorothy Kennedy, pianista, care l-a acompaniat pe John McCormack. Lauri şi Dorothy s-au stabilit în Australia, unde s-a născut fiul lor, violoncelistul John Kennedy. La vârsta de 24 de ani, John Kennedy s-a mutat în Anglia şi s-a alăturat Orchestrei Filarmonice din Liverpool, mai târziu devenind violoncelist principal al Orchestrei Filarmonicii Regale a lui Sir Thomas Beecham. În Marea Britanie, John Kennedy are o relaţie cu pianista engleză Scylla Stoner, cu care pleacă şi în turnee, în 1952, ca parte a trioului Llewellyn-Kennedy Piano (împreună cu violonistul Ernest Llewellyn). Stoner a fost cunoscută drept "Scylla Kennedy", deşi ea şi John nu s-au căsătorit niciodată. John Kennedy a părăsit-o în cele din urmă pe Scylla Stoner şi s-a întors în Australia, ea rămânând însărcinată. John nu a ştiut mulţi ani de existenţa fiului său, Nigel Kennedy, întâlnindu-l prima dată când acesta avea 11 ani.

Cel mai recent album al artistului a fost lansat în 2016, "My World", compus de Nigel Kennedy alături de Oxford Philharmonic Orchestra & The Stella.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici