Whisky scoţian, produs la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

O mică cantitate de whisky va fi produsă la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), pe baza unor ingrediente provenind de la distileria Ardberg de pe insula scoţiană Islay, în cadrul unui experiment ştiinţific care studiază efectele avute de lipsa gravitaţiei asupra procesului de maturare.

79 afișări
Imaginea articolului Whisky scoţian, produs la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Whisky scoţian, produs la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (Imagine: Shutterstock)

Compuşi extraşi din malţul nematurat şi particule de lemn de stejar afumat au fost trimise pe ISS prin intermediul unui vehicul spaţial de tip cargo, fără echipaj uman la bord, lansat în octombrie 2011, informează bbc.co.uk.

Oamenii de ştiinţă vor să înţeleagă felul în care acestea interacţionează pe orbita terestră, unde forţa de gravitaţie este aproape nulă.

Potrivit reprezentanţilor firmei NanoRacks LLC, compania americană care sprijină acest proiect, înţelegerea felului în care gravitaţia influenţează procesul de maturare va stimula multe industrii, inclusiv pe cea a producătorilor de whisky, încurajându-le să conceapă noi produse în viitor.

Experimentul din spaţiu, prezentat la Edinbugh International Science Centre, va dura cel puţin doi ani.

Moleculele trimise în spaţiu provin de la două tipuri de substanţe din clasa terpenelor - substanţe adeseori cu miros şi gust aromat.

Aceasta este pentru prima oară când oamenii studiază interacţiunea terpenelor cu alte molecule în condiţii de imponderabilitate.

Oamenii de ştiinţă vor măsura interacţiunea dintre aceleaşi tipuri de molecule şi în condiţii gravitaţionale obişnuite, pe Terra, pentru a compara apoi rezultatele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici