Yakuza, temuta mafie japoneză, trece printr-o „criză de personal”/ „Gruparea criminală a devenit acum o corporaţie”, caracterizează un istoric atmosfera din interiorul clanului

Vremuri grele pentru Yakuza, temuta mafie japoneză. Numărul membrilor de cartel a scăzut la 30.500 în 2018, de la 184.000, cifra din anii 1960, perioada de apogeu a clanului, relatează The Telegraph.

23758 afișări
Imaginea articolului Yakuza, temuta mafie japoneză, trece printr-o „criză de personal”/ „Gruparea criminală a devenit acum o corporaţie”, caracterizează un istoric atmosfera din interiorul clanului

Captură video dintr-un documentar despre mafia Yakuza.

Statistica a fost prezentată recent de Poliţia Naţională Japoneză. În doar un an, numărul membrilor s-a micşorat cu 4.000 de persoane.

Explicaţia? Campaniile autorităţilor împotriva crimei organizate, precum şi un „declin cultural” al mafiei Yakuza în societatea niponă, unde sindicatul crimei nu mai exercită aceeaşi „fascinaţie”, ca în secolul trecut, în mediile sociale defavorizate, potrivit cotidianului britanic.

Clanul Yamaguchi-gumi continuă să numere cei mai mulţi membri – în jur de 9.500, fiind urmat de Sumyoshi-kai (4.900) şi Inagawa-kai (3.700).

Aceasta este, însă, doar o faţetă a fenomenului. Yamaguchi-gumi se confruntă, de asemenea, şi cu o „criză de management”, atrăgea atenţia The Japan Times în 2018. Jurnaliştii japonezi scriau că liderii în vârstă au început să se retragă în masă, fiind nemulţumiţi de atmosfera „corporatistă” din interiorul mafiei.

Ryo Fujimara, istoric al mafiei japoneze, autorul cărţii „The Three Yamaguchi-gumi”, explica pentru The Japan Times substratul antropologic al situaţiei: „Nu mai este deloc distractiv să fii un Yamaguchi-gumi. Acum este ca şi cum ai lucra pentru Toyota. Ceea ce a fost cândva o grupare criminală a devenit acum o corporaţie”.

Cel care a impus acest ritm „corporatist” în rândul clanului Yamaguchi-gumi a fost, potrivit lui Fujimara, Kyoshi Takayama, unul dintre cei mai influenţi mafioţi japonezi: „În fiecare dimineaţă, trebuia să fii prezent la 07.30 la sediul grupării, fiindcă Takayama ajungea la ora 08.00”.

South China Morning Post relata anul trecut, într-un articol amplu, despre problemele financiare cu care se confruntau membrii simpli ai grupărilor mafiote japoneze, precizând că mulţi dintre aceştia „se zbat în sărăcie”.

Era menţionat ca exemplu cazul lui Masato Gunji, şeful unei grupări rurale aparţinând clanului Yakuza, care fusese arestat într-un magazin alimentar în timp ce fura mâncare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici